Sudenpennut

Valitse puolivuotiskausi, josta haluat vinkkejä.

Viikoittaiset laumaillat ovat sudenpentujen partioharrastuksen perustoimintaa. Laumailloissa tehdään jälkien askelia eli aktiviteetteja, leikitään ulkona ja sisällä, kisaillaan, valmistaudutaan erilaisiin tapahtumiin, pelataan pelejä ja pidetään hauskaa. Laumailtojen tärkeimpinä tavoitteina on antaa sudenpennuille turvallisuuden tunne, läheisiä ihmissuhteita ja mielikuvitusta ruokkivia kokemuksia sekä oppia uutta ja kehittää omia taitoja. Akelan onkin syytä valmistautua huolella laumaillan pitämiseen.

Laumaillan ohjelma on mietitty tarkkaan etukäteen ja ohjelmassa käytetään paljon monipuolisia leikkejä, lauluja ja erilaisia tarinoita. Toiminnalla pitää kuitenkin olla jokin tarkoitus eli leikit toimivat menetelmänä, eivät itseisarvona. On tärkeää, että tehtäviin annetaan hyvät ohjeet ja ne tehdään ajan kanssa ja kunnolla. Jos asiat tehdään kiireellä ja huolimattomasti, voi jokin asia jäädä helposti painamaan sudenpennun mieltä.

Sudenpennut opetetaan heti ensimmäisestä kokouksesta lähtien tiettyihin rutiineihin, jotta he oppivat milloin saa riehua, milloin pitää keskittyä uuteen ja milloin aletaan rauhoittua. Näin akelan pestikin helpottuu huomattavasti.

Sudenpentujen laumaillan rakenteesta:

Laumailta alkaa alkumenoilla. On tärkeää, että kokouksella on selkeä alku ja että kaikki ovat ajoissa paikalla. Akela näyttää esimerkkiä sudenpennuille, eikä saavu itse myöhässä. Lauman alkumenoihin voi kuulua muun muassa alkupiiri, lauman oma huuto ja läsnäolojen merkitseminen.

Sitten leikitään! Alkuun yksi tai kaksi energiaa purkavaa leikkiä, jotka mahdollisesti johdattelevat illan aiheeseen. Nämä voidaan leikkiä myös pihalla ennen sisälle menoa ja suorittaa vasta sen jälkeen sisällä lauman alkumenot.

Kun sudenpennuista on otettu ylimääräiset mehut pois, seuraa uusien asioiden opettelu: vuorossa on valittujen jälkien aktiviteettien tekemistä. Akela näyttää ensin esimerkkiä ja sen jälkeen sudenpennut opettelevat ja harjoittelevat itse akelan avustuksella. Huomioi sudenpentujen taidot sekä se, että toiset ovat taitavampia ja nopeampia kuin toiset.


.
Toisinaan on tarpeen kerrata aikaisemmin opittuja taitoja. Edellisessä kokouksessa opittuja asioita voidaan kerrata sudenpentujen kanssa esimerkiksi pelin tai leikin avulla. Vaikeita asioita (kuten vaikka merimiessolmua) kerrataan useassa eri kokouksessa.

Jokainen sudenpentulauma huolehtii, että kolo on vähintään yhtä hyvässä kunnossa kokouksen lopuksi kuin mitä se oli kokouksen alussa.

Laumailta päättyy lauman omiin loppumenoihin, joita ovat esimerkiksi rauhoittumisleikki, kirjan lukeminen, tarina, musiikin kuunteleminen, huuto, laulu, rauhoittuminen tai hiljentyminen ja sisaruspiiri sähkötyksineen. Lopuksi on myös hyvä käsitellä tärkeät tai ilmoitusluontoiset asiat esimerkiksi tulevista retkistä ja jakaa sudenpennuille tiedotteet kotiin vietäväksi.

Vastaa