Viiri ja päiväkirja

Tervetuloa – Viiri ja päiväkirja – Seikkailijat valmistavat joukkueelleen viirin tai päiväkirjan.

Tervetuloa – Partiotavat – Seikkailija tutustuu partiotapoihin ja niiden taustoihin.

Pohjoinen – Kirjuri - Seikkailija kirjoittaa omalla vuorollaan joukkueen päiväkirjaan tai kronikkaan. Jokainen voi kirjoittaa kotona omalla ajallaan, sen jälkeen kun ensimmäinen juttu on kirjoitettu kokouksessa yhdessä.

Auttaa suunnittelussa, Auttaa toteuttamisessa, Auttaa järjestelyissä

Valmistakaa yhdessä joukkueelle omia tunnuksia. Tehkää viiri tai päiväkirja. Viirin voi valmistaa esimerkiksi nahasta ja päiväkirjan sitoa itse tai askarrella valmiille viholle kannet. Mikäli viiri ja päiväkirja siirtyvät teille perintönä, valmistakaa joukkueelle jotakin muuta omaa, esimerkiksi arkku, säästölipas, teline aktiviteettikorttien säilytystä varten, avaimenperä, maskotti tai virallinen leimasin. Käykää läpi partiotapoja ja niiden taustoja. Miksi kätellään vasemmalla kädellä? Kuinka tehdään partiotervehdys? Tutustukaa myös lipun tervehtimiseen. Kerro huutokulttuurista. Huutakaa lippukunnan omaa huutoa, laulakaa partio- ja ruokalauluja.

Voit pitää yhdessä kokouksessa partiotapatietoiskun, mutta partiotapoja ja historiaa kannattaa ottaa esille myös pieninä paloina, toiminnallisesti oikeissa yhteyksissään, jotta tieto linkittyisi käytännön toimintaan ja olisi myöhemminkin mielessä. Ohjeista kirjoitustyötä vaikka samalla, kun joukkue askartelee päiväkirjaa tai kansia. Kirjoittakaa ensimmäinen teksti yhdessä ja lisätkää samalla kirjan alkusivuille seikkailijoiden tietoja. Liittäkää myös valokuvat jokaisesta. Vaihtoehtoisesti voit ottaa itse ensimmäisen kirjoitusvuoron ja kirjoittaa ”malliksi”, jos tuntuu, että seikkailijoista on sen jälkeen helpompi kirjoittaa itse. Esittele myös joidenkin vanhempien ryhmien kirjoja ja kerro, kuinka mukavia muistoja ne ovat myöhemmin. Kannusta ja kerro erilaisista tavoista toteuttaa päiväkirjaa. Piirtäkää tai liimailkaa tarroja. Liittäkää päiväkirjaan valokuvia esimerkiksi retkiltä – digikuvien printtaaminen on helppoa ja edullista. Tehkää kertomuksia haastatteluilla, sarjakuvilla tai uutistyyliin.

Aloittakaa joukkueen päiväkirjan pitäminen.

Jokaisesta kokouksesta, tapahtumasta, kisasta tai retkestä tehdään oma päiväkirjamerkintä. Tehkää ensimmäinen päiväkirjamerkintä yhdessä koko joukkueen kesken. Kirjoittajaa siihen ainakin päivämäärä, mitä tapahtui, ketä oli paikalla, mitä aktiviteetteja suoritettiin ja kuka päiväkirjamerkinnän teki.

Tutustukaa partiomarssin sanoihin ja historiaan.

Lisätietoja partiomarssista löydät PartioWikistä. Löydät sieltä sanat ja linkit äänitallenteisiin. Partiomarssin sanat löydät myös Reppu-kirjan sivulta 4. Partiotarinoita ja -legendoja voit käyttää iltapuheessasi tai ohjeistaa vartionjohtajat tutustumaan tarinaan ja lukemaan sen muille. Partiowikissä on hyvä artikkeli B-P:n ajatuksesta tervehtimisen taustalla.

Myös hauskoista partiotavoista, kuten ruokalauluista ja huudoista, voi kertoa lyhyesti lippukunnan perinteiden mukaisesti.

Jos sammoilla on partionimet, kertokaa niiden tarinat. Partionimillä on taipumus syntyä itsestään, eikä niitä tarvitse ryhtyä erikseen keksimään. Muistuttakaa, että kyseessä ei milloinkaan ole haukkumanimi, vaan hellittelynimi, joka on usein saanut alkunsa jostakin veikeästä sattumuksesta tai henkilön luonteenpiirteestä. Partiotapojen tunnistaminen ja tietäminen luo kaikille partiolaisille yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Tapojen lisäksi tulee käydä läpi niiden historia ja merkitys. Näin seikkailija oppii myös pääpiirteet partion ja lippukunnan historiasta.

Sisaruspiiri (tai veljes- tai siskospiiri) päättää kokouksen. Seikkailijat tarttuvat vierustoveria kädestä siten, että omat kädet ovat ristikkäin ja vasen käsi on päällimmäisenä. Vierustoverin kanssa voi pitää tavallisesti kädestä kiinni tai laittaa sormet sormien lomaan. Tapoja on melkein yhtä monta kuin on lippukuntiakin. Ota selvää oman lippukuntasi sisaruspiiriperinteestä ja opeta se joukkueelle.

Partiolaisten tervehdyksen kolme kohotettua sormea muistuttavat: 1. Jumalan, lähimmäisen, isänmaan ja ihmiskunnan rakastamisesta 2. muiden auttamisesta ja 3. partioihanteiden toteuttamisesta elämässä. Jotkut kertovat kolmen pystyssä olevan sormen tarkoittavan pyhää kolminaisuutta: Isää, poikaa ja pyhää henkeä. Pikkusormesta ja peukalosta muodostuva rengas kuvaa ystävyyttä maailman partiolaisten välillä. Peukalo on pikkusormen päällä eli isompi suojaa pienempää. Vartiossa pienempiä ovat sudenpennut ja nuoremmat seikkailijat.

Viirin tekemiseen voit käyttää eri materiaaleja, ei siisi pelkkää nahkaa! Kokeilkaa esimerkiksi paksua nailonkangasta, huopaa tai kierrätysmateriaaleja, joita voit käydä hakemassa ilmaiseksi esimerkiksi Kierrätyskeskuksen askartelupankista tai erittäin edullisesti Second hand -kaupoista.

Tiedätkö pareman vinkin aktiviteetin tekemiseen tai onko sinulla hyviä kuvia, ohjeita tai videoita aiheeseen liittyen? Olisiko sinulla muita kehittämisideoita tai korjauksia toimintavinkkeihin? Lähetä ne osoitteeseen seikkailija@toimintavinkit.fi

Partioasu

Joukkueen huuto

 

Vastaa