Suurjuhla - Storfest


Kielivalinta

Suomeksi | På Svenska


Partio 100 vuotta – Suurjuhla alkoi Tampereella

Hämeen Partiolaiset ry
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

TIEDOTE

Partio 100 vuotta – Suurjuhla alkoi Tampereella

Partion juhlavuoden päätapahtuma Suurjuhla käynnistyi Tampereella perjantaina 8.6. klo 12. Avajaistilaisuudessa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Erja Salo totesi, että 100-vuotias partio haluaa vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta yhteiskunnassa. Salon mukaan partiotoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, jossa nuoret itse suunnittelevat ja tekevät mielekästä toimintaa toisilleen.

– Järjestö ei ole ukkoutunut eikä akkautunut, vaan nuorten ääni kuuluu toiminnassa.

Salo korosti, että vaikka vapaaehtoistoiminta ei näy bruttokansantuoteluvuissa, sen aikaansaaman kansalaistoiminnan puute näkyy varmasti ihmisten elinolosuhteissa.

– Demokratiaan ja kansalaistaitoihin on kasvettava, mutta ne tarvitsevat myös jatkuvaa harjoitusta. Partio yllyttää nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen, Salo sanoi.

Suurjuhlaan odotetaan liki pariakymmentätuhatta osallistujaa. Tapahtumaa on suunniteltu yli vuoden ajan noin tuhannen vapaaehtoisen henkilön voimin. Tänä viikonloppuna Suurjuhlaa pyörittää peräti 667 tekijää.

Suurjuhlan projektijohtaja Jarkko Mäkinen totesi avajaistilaisuudessa, että Suurjuhlan tekijänä oleminen on voimakas osoitus sitoutumisesta. – Tällainen vapaaehtoistyön volyymi on harvinainen ilmiö nyky-yhteiskunnassa, Mäkinen sanoi.

Lauantaina 9.6. 10 000 lasta ja nuorta osallistuu omiin ikäkausiohjelmiinsa. Pyynikin urheilukentällä 4000 sudenpentua osallistuu salapoliisikouluun. Pyynikin ulkoilualueella 5000 vartiolaista seikkailee yhdessä Suomen kaikkien aikojen suurimmista liveroolipeleistä, jossa etsitään siepattua partioliikkeen perustajaa, Robert Baden-Powellia. Vaeltajaikäiset nuoret puolestaan ottavat osaa kaupunkiseikkailuun, jonka rastit vievät vaeltajat eri puolille Tampereen keskustaa. Myös partiojohtajille sekä muille harrastajille ja partion ystäville on luvassa omaa ohjelmaa.

Halonen ja Niinistö mukana Suurjuhlassa

Keskustorilla on koko viikonlopun ajan partiokylä, jossa myös ohikulkijat pääsevät tutustumaan Suomen suurimman lasten- ja nuortenjärjestön toimintaan. Lisäksi partioliikkeen historiaan ja nykypäivään voi tutustua Finlaysonin alueella TR1-näyttelytilassa esillä olevassa "Yksi maailma, yksi lupaus. Partio 100 v." -juhlanäyttelyssä.

Suurjuhlan kohokohta on lauantai-iltana klo 19 Ratinan Stadionilla järjestettävä iltajuhla. Vuosisadan synttärijuhlassa esiintyvät muun muassa Sorin Sirkus ja Sere. Juhlan juontaa Simo Frangén. Tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisoineen osallistuu iltajuhlaan.

Suurjuhla huipentuu sunnuntaina 10.6. klo 10 alkavaan partiomessuun ja klo 11 Ratinan stadionilta liikkeelle lähtevään paraatiin. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö vastaanottaa paraatin Keskustorilla.

Ankkalinna mukana Suurjuhlassa

Myös Ankkalinna juhlii partiolaisten kanssa Suurjuhlassa Tampereella. Kuluva vuosi on maailman kuuluisimpien sudenpentujen eli Aku Ankan veljenpoikien merkkivuosi, sillä Tupu, Hupu ja Lupu -hahmot täyttävät 70 vuotta.

Partiokylään pystytetyssä Ankka-pisteessä juhlijat voivat testata Sudenpentukenraaliarvonimigeneraattoria ja kertoa tai piirtää ikioman sudenpentuvinkin. Ideat kerätään visusti talteen ja kenties ne myöhemmin riemastuttavat meitä kaikkia. Aku Ankka -lehden päätoimittaja Jukka Heiskanen sekä suomalainen ankkapiirtäjämme Kari Korhonen ovat paikalla lauantaina kello 14–16. Heille voi esittää visaisia ankalliskysymyksiä ja pyytää nimikirjoituksen tai piirroksen jaossa oleviin Ankka-postikortteihin. Kaikille Tampereen juhlaan osallistuville jaetaan myös ennakkoon Aku Ankka -lehden numero 24/07.

Lisätietoja Suurjuhlasta:

Projektipäällikkö Petri Pakarinen, p. 050 3110 922

Mediapäällikkö Sanna Niiranen, p. 050 3110 925

suurjuhla(miuku)partio.fi
www.partio.fi/suurjuhla
www.partio.fi/2007
www.scout.fi/storfest