Usein Kysytyt Kysymykset

Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löydät nyt kätevästi yhdeltä sivulta!

Askarruttaako jokin leiri-ilmoittautumiseen liittyvä asia? Kurkkaa ilmoittautumisen UKK täältä.

Roihu järjestää myös Lyncin välityksellä kaikille avoimia UKK live -iltoja! Keskustelu rakentuu yhden teeman ympärille kerrallaan. Katso aikataulut täältä.

Tämän sivun sisältö jakautuu seuraavien otsikoiden alle:

 

Yleistä leiristä


Mikä Roihu?

Roihu on partiolaisten järjestämä Suomen suurin nuorisoelämys, joka huipentuu kesällä 2016 suurleiriin Evolla. Lue lisää Roihusta täällä!

Milloin leiri pidetään?

20.–28.7.2016.

Missä leiri pidetään?

Roihu rakentuu Evolle, Hämeenlinnan ja Padasjoen välille. Kurkkaa: https://www.google.fi/maps/@61.206006,25.1226739,2332m/data=!3m1!1e3?hl=en

Voiko alle kouluikäiset, sudenpennut ja seikkailija-ikäiset ottaa mukaan leirille?

Alle 12-vuotiaat pääsevät vanhempiensa mukana perheleirille. Lisätietoa perheleiristä täällä.

Miten leirimaksu määräytyy?

Tsekkaa leirimaksun suuruus, rakenne ja muut rahaan liittyvät asiat täältä!

Pestit


Maksaako leiri saman verran tekijöille ja leiriläisille?

Kyllä, mutta pestissä olevat saavat Roihu-kokemuksesta enemmän irti! Pestissä opittuja taitoja voi hyödyntää jatkossa ja vastuutehtävien teko miellyttää myös tulevien työnantajien silmää. :)

Miten pääsee tietynlaiseen pestiin?

Kannattaa vilkuilla Avoimia pestejä. Voit myös ottaa yhteyttä johonkin osa-aluepäällikköön ja kertoa toiveesi tietynlaisesta pestistä!

Mitä tarkoittaa kymppi/mestari/päällikkö?

Johtaja – Leiritoimikunta ja laajennettu leiritoimikunta, esim. kasvatusjohtaja

Päällikkö – Tietyn osa-alueen (esim. kasvatuksen) jostain isosta kokonaisuudesta vastaava tyyppi, esim. tarpojakasvatuspäällikkö

Mestari – Vastaa omasta laajasta kokonaisuudestaan (esim. vesiohjelmamestari vesilaaksosta) ja johtaa kymppejä

Kymppi – Vastaa rajatusta tontistaan (esim. vesilaakson kymppi meripelastusohjelmasta) apunaan tarvittava määrä tekijöitä; liittyy enimmäkseen ohjelmiin

Tekijä – Korvaamaton käsipari, jota ilman leiri ei pyöri! Ei vaadi ennakkosuunnittelua tai välineiden hankintaa ennen leiriä

Minkälaisia pestejä samoajille/vaeltajille on luvassa? Onko pesteissä oleville muuta ohjelmaa?

Samoajille pyritään tarjoamaan ihan samanlaisia palvelu-, elämys-, kasvatus-, resurssi- ja yhteistyöpestejä siinä missä muillekin. Samoajille on leirillä tarjolla myös paljon omaa ohjelmaa, johon täytyy ehtiä osallistumaan: pesteissä ollaan siis vähän vähemmän aikaa kuin vanhemmat.

Myös vaeltajille ja aikuisille on tulossa aivan omat ohjelmansa – Roihulla kukaan ei ole nakkikone!

Olen ilmoittautunut pestiin Kehittimessä. Milloin saan lisätietoa aikataulusta ja työvuoroista?​

Esimiehet saivat tiedot ilmoittautuneista maaliskuun lopussa ja ottavat yhteyttä alaisiinsa kevään aikana. Mikäli sinusta tuntuu, että vastaus viipyilee turhan pitkään, kannattaa tarkistaa valitsemasi pesti Pestikehittimen kautta ja ottaa sitten yhteyttä tulevaan pestiesimieheesi.

Olen tarpoja ja haluan pestin. Miten toimin?​

Tarpojien ei tarvitse mennä pestiin Roihulla. Jos haluat lyhyen pestin vapaa-ajallesi, voit käydä juttelemassa siitä Kehittämössä leirillä. Etukäteen tarpoja ei voi varata pestiä.

Olen vain osan aikaa leirillä, mitä teen pestin kanssa?​

Voit hakea pestiä ihan normaalisti, mutta muista ilmoittaa, mitkä päivät olet leirillä. Voit myös hakea pestin suoraan Kehittämöstä vasta leirillä.

Ohjelma


Onko leirillä haikki?

Tällä kertaa ei ole tulossa haikkia vaan samoajien oma Virvatuli, jolloin ollaan 24 tuntia pois leiristä erilaisilla teemoilla. Teemoja ovat esimerkiksi partioaate, elämys, erä- ja luonto, hyvinvointi sekä luovuus.

Onko Roihulla riparia?

Roihulle ei ole tulossa riparia. Ripari tehdään aina yhteistyössä jonkun paikallisseurakunnan kanssa, kun piirileireillä ajatus toimii paremmin piirin ja alueen seurakuntien yhteistyönä. Rippileirin sisältö haukkaisi lisäksi liian suuren osan suurleirimme ohjelmasta.

Majoittuminen


Miten jako alaleireihin toteutetaan, ovatko piirin lippukunnat yhdessä?

Roihulla asutaan alueittan, eli kaikki saman alueen lippukunnat ovat samassa alaleirissä, ehkäpä jopa samassa kylässä. Tämä toivottavasti helpottaa leirilippukuntien muodostamista ja tukee yhteistyötä alueen kesken muutenkin. Jokaisessa alaleirissä tulee lisäksi olemaan asukkaita ympäri Suomen, joten uusiin partiokavereihin on alaleirissäkin helppo tutustua!

Tutustu alaleirijakoon täällä.

Miten ulkomaalaiset jaetaan alaleireihin?

Leirilippukunnilla on mahdollisuus ilmoittautua "isäntälippukunnaksi" leirillä. Eli kansainvälisiä partiolaisryhmiä tullaan sirottelemaan ympäri Roihua!

Nukkuvatko kaikkien eri pestien tekijät omissa leirilippukunnissaan koko leirin ajan?

Kyllä (poikkeuksena perheleiri).

Kuljetukset


Järjestävätkö lippukunnat itse bussikyydin Roihulle?

Kyllä, ellei piirinne aio järjestää yhteiskuljetuksia oman alueenne lippukunnille. Kuljetukset eivät ole leiriorganisaation vastuulla.

Mistä voi kysellä kimppakyytejä rakennusleirille?​

Roihun kyytipörssistä löydät kimppakyytimahdollisuudet niin raksalle, itse leirille kuin purullekin.

Entä jos saavun/lähden leiriltä kesken pois esim. töiden vuoksi? Onko tekijöille tarjolla yhteiskuljetuksia leirin aikana?

Leirin aikana järjestetään yhteiskuljetuksia Hämeenlinnasta leirialueella ja leirialueelta Hämeenlinnaan. 5 euron hintaisen lipun kuljetukseen voi ostaa Roihun nettikaupasta http://store.roihu2016.fi/

Terveys

Minulla on astma, mitä kannattaa muistaa leiriä ajatellen?

Leirialue on kangasmaastoa ja kuivalla ilmalla pölyä on paljon. Jos sinulla on käytössäsi säännöllisesti pitkävaikutteinen hoitava lääke, käytät sitä leirin aikana normaalisti. Jos astmasi on hankala kannattaa harkita hoitoannoksen tuplaamista ennaltaehkäisevästi.

Avaava lääke kannattaa ottaa mukaan, vaikka et sitä normaalisti juurikaan tarvitsisi. Nukkuminen metsässä ja pölyävä maasto saattaa aiheuttaa oireita tavallista herkemmin. Ota avaava lääke mukaan myös ohjelmalaaksoon/työpisteelle, jotta saat tarvittaessa nopeasti avun.

Jos käytät siitepölyaikana allergialääkkeitä, niin älä lopeta lääkitystä leirin ajaksi tai juuri ennen leiriä. Jos käytät silmätippoja satunnaisesti, ota tipat mukaan leirille. Pöly ja metsässä oleminen saattavat ärsyttää silmiäsi tavallista enemmän. Kertakäyttöpipeteissä olevat tipat ovat leiriolosuhteissa hygieenisemmät kuin pullossa olevat.

Minulla on diabetes, mitä kannattaa muistaa?

Leirillä olosuhteet poikkeavat kodista ja arjesta. Liikut mahdollisesti enemmän ja aktiviteettejä on enemmän. Päivärytmisi on erilainen kotiin verrattuna, tämä voi aiheuttaa herkemmin ongelmia verensokerin tasapainon kanssa.

Myös iloinen meno ja meininki saattaa viedä huomion säännöllisestä syömisestä ja juomisesta sekä verensokerin tarkistamisesta. Muista siis syödä välipaloja ja juoda päivän aikana tasaisesti. Jos sinun verensokeri laskee helposti ja nopeasti ja sinulla on taipumusta alhaiseen verensokeriin, varaa itsellesi aina syötävää mukaan ruokailuiden välille.

Diabeetikon on hyvä huolehtia hygieniasta ja ihosta. Leirillä tämäkin asia korostuu. Jos sinulle tulee esim. ihorikko, huolehdi haavan puhtaudesta päivittäin. Jos haava alkaa kuumottaa tai punoittaa, se voi olla tulehtunut. Näytä silloin haavaa lippukunnan ensiapuvastaavalle tai kyläsairaanhoidolle.

On myös tärkeää, että lippukuntasi vastuuhenkilö ja lähimmät leirikaverisi tietävät sairaudestasi ja osaavat toimia jo ennakoivasti, ettei verensokerisi pääse laskemaan liian alas. Kerro minkälaisia ensioireita sinulle tulee verensokerin laskiessa.

Huolehdithan, että sinulla on riittävästi lääkkeitä koko leirin ajaksi. Ota vara-insuliinit mukaan aina, myös silloin vaikka käyttäisit pumppua. Lääkkeet pitää säilyttää kylmässä. Voit viedä ne säilytykseen ea-pisteille.

Miten huolehtia hygieniasta, jos on kuukautiset leirillä?

Kuukautiset alkavat yleensä 10-15 vuotiaana, joten on mahdollista, että sinun kuukautisesi alkavat ensimmäistä kertaa leirin aikana. Kuukautisilla tarkoitetaan veristä vuotoa emättimestä ja vuodon määrä on hyvin yksilöllistä. Joskus kuukautisiin voi liittyä myös vatsa- tai selkäkipua.

Jos näin käy, että kuukautiset alkavat leirillä, älä hätäile tai häpeile, sillä kuukautiset ovat luonnollinen tapahtuma ja kuuluvat tytöstä naiseksi kasvamiseen, eivätkä ne ole millään tavoin este mukavalle leirille.

Jos et ole varannut mukaasi kuukautissuojia, kuten terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia tai tamponeja, voit kysyä niitä ensiapupisteeltä. Niitä on myynnissä myös leirimarketissa pääkahvila Liven yhteydessä. Ensiapupisteellä saat myös opastusta ja neuvoa, jos mieltäsi askarruttaa joku asia liittyen kuukautisiin tai kuukautissuojiin. Voit kysyä rohkeasti neuvoa myös lippukuntasi naisilta.

Leiriolosuhteissa hyvästä hygieniasta huolehtiminen on haastavampaa kuin kotioloissa. Koska suihkuun ja pesulle pääsy ei onnistu aina kun haluaisit, kannattaa ottaa mukaan kertakäyttöisiä hygieniapyyhkeitä tai -liinoja. Niitä voi ostaa myös yksittäispakattuna, jolloin se on helppo ottaa mukaan vessareissulle. Näitäkin hygieniatuotteita myydään leirimarketissa. Hyvään hygieniaan kuuluu myös siteen vaihtaminen riittävän usein. Side kannattaa vaihtaa aina, kun se tuoksahtaa tai tuntuu kostealta ihoa vasten.

Kaverit ovat kertoneet, että lähes kaikki ovat jo harrastaneet seksiä. Onko näin? Lisäksi itseäni mietityttää, että jos ihastun leirillä ja hän haluaa seksiä. Mitä teen?

Ihmisen seksuaalisuus herää eri ikäisinä eri ihmisillä. Vetovoimaa voi tuntea myös samaa sukupuolta kohtaan. Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaalisuuteen ja omaan vartaloonsa. Oman heräilevän seksuaalisuuden ja itsessä tapahtuvien muutoksien kanssa voi olla monien kysymyksien edessä.

Tärkeää on, että jokainen päättää itse mihin on valmis ja mitä haluaa tehdä. Mihinkään ei ole kiire ja ketään ei saa pakottaa edes koskemaan tai pitämään kädestä kiinni. Jopa toisen koskettaminen voi olla toiselle liikaa. Tiedä omat rajasi ja pidä niistä kiinni. Muista myös, että puheet ovat yleensä suurempia kuin teot.

Leirillä tutustutaan paljon uusiin ihmisiin eri kulttuureista. Leiri-ihastuminen saattaa olla voimakas ja kaikki tunteet ovat pelissä. Myös rakkauden purppurapilvessä pitää olla järki mukana. Sinä päätät itse mihin olet valmis! Jos tunnet yhtään epävarmuutta tai epämukavuutta älä anna kenenkään puhua sinua pyörryksiin.

Suomen lainsäädännön mukaan yli 18-vuotias ei saa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Ikäraja on vielä korkeampi, jos henkilö on jossain asemaassa toista henkilöä kohtaan esim. partiojohtajana.

Seksi on aina kahden ihmisen yhteinen päätös. Käytä aina sukupuoliyhteydessä ehkäisyä. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Se suojaa myös ei toivotuilta raskauksilta. Kondomia on kevyempi kantaa, kuin ajatusta mahdollisesta sukupuolitaudista.

Jos kondomi on jäänyt käyttämättä, hakeudu sukupuolitautitesteihin. Niitä tehdään esimerkiksi omassa terveyskeskuksessasi. Muistathan, että sukupuolitauti voi olla oireetonkin, mutta silti olet mahdollinen tartuttaja ja kantaja.

Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa kannattaa keskustelle kotona ja lippukunnassa etukäteen. Leirillä voit olla yhteydessä kyläsairaanhoitoon tai ea-pisteisiin. Leirilippukuntia on ohjeistettu varaamaan kondomeja ensiapulaukkunsa varustukseen.

Miten ennaltaehkäisen hiertymät? Miten hiertymiä ja rakkoja voi itse hoitaa?

Tärkeintä on ennaltaehkäistä niiden synty: älä tule leirille uusilla kengillä, vaan kävele niillä ennen leiriä kunnolla. Pidä jalat kuivina ja puhtaina. Muista varata itsellesi rakkolaastaria mukaan. Voit ostaa niitä apteekista. Jos et itse saa niitä laitettua – kysy partiokavereilta apua.

Jos rakko syntyy, älä puhkaise sitä. Pese jalkasi aamuin illoin ja kuivaa ne huolellisesti.

Puhelimet


Saanko ottaa kännykän mukaan Roihulle?​

Saat, ja ehkä kannattaakin – meille on tulossa RoihuApp josta saat kätevsti lisätietoa leiristä! Pakollinen kännykkä ei tietenkään ole.

Miten kännykän lataus onnistuu leirillä? Saadaanko leirilippukuntiin sähköt?

Leirilippukuntiin ei tule sähköä. Kahvilat kuitenkin palvelevat niin kahvin janoisia kuin kännykän lataajiakin. Kahviloihin suunnitellaan lisäakkulattamoita, joissa lisäakun voi vaihtaa uuteen pientä korvausta vastaan.

Vierailupäivä


Miten vierailupäivään pääsee ja maksaako se?​

Vierailupäivän liput ovat myynnissä 23.5.–26.6. Ticketmasterin kautta. Hinta kattaa ruoka- ja kuljetuskustannukset. Lisätietoa täällä!

Miksi lipussa lukee tapahtuman alkamisajankohtana klo 9.00 vaikka olen ostanut lipun eri aaltoon?

Ticketmasterissa tapahtuma alkaa klo 9.00, joten kyseinen aika näkyy myös lipun etusivulla. Aalto, johon lippu on hankittu, löytyy lipun selitteestä ja lipputyypistä. 

Muuta


Miten pääsee isäntäperheeksi?​

Ilmoittaudu sähköpostitse. Ohjeita löytyy täältä.

Ovatko partioon tutustujat vakuutettuja leirillä?

Kyllä. Roihu-leirille osallistuvat Suomen Partiolaisiin kuulumattomat henkilöt on vakuutettu LähiTapiolan matka- ja tapaturmavakuutuksella (EVP-vakuutus). Vakuutus on voimassa henkilöillä, jotka eivät ole muutoin aktiivisesti osallistuneet partiotapahtumiin lukuun ottamatta esimerkiksi yksittäisiä koloiltoja.

Lisätietoja EVP-vakuutuksesta löydät täältä.

Mistä löydän lisätietoa Roihu-tuotteista?

Roihun nettikaupasta, täältä!

Miten muonitus hoidetaan leirillä?

Roihun muonitus hoidetaan ostopalveluna ja näin ollen 12 tunnin keittiövuorot ovat vihdoin historiaa!

Voiko kahviloissa ja myymälöissä maksaa kortilla?​

Voi ja sitä jopa suositellaan. Vähän käteistäkin kannattaa toki olla mukana.

Saanko ottaa oman lemmikin mukaan Roihulle?​

Roihulla on eläimiä vain ohjelman eläintiimiin liittyvissä eläinpesteissä. Omaa lemmikkiä ei voi ottaa mukaan.

 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Suuntaa osoitteeseen ask.fm/roihu2016 ja kysy mitä vain – me vastaamme!

Tyttö puhaltaa saippuakuplia Roihu-logo poskessaan
Kuva: Anna Enbuske