Samoajaohjelmateemat: Partioaate

Partioaate-ohjelmassa perimmäisten kysymysten äärellä eteen tulee esim. kansainvälisiä kokemuksia ja yhteiskunnallisia pähkinöitä.

SamoajacornerPartioaateohjelman logo

Samoajacorner on ohjelma-alue Leirisuoralla. Corner on avoinna aamusta iltaan, klo 10.00-22.00. Siellä voi viettää aikaa vapaasti seurustellen tai ohjelmaan osallistuen.

Cornerin alueelta löytyvät seuraavat ohjelmat:
 

Samoajakäräjät

Samoajakäräjät kokoontuvat Roihulla joka päivä. Aamupäivällä päätetään järjestäytymisestä ja iltapäivällä keskustellaan partion peruskysymyksistä ja tulevaisuudesta sekä tehdään niihin liittyviä pätöksiä. Samoajakäräjien päätöksiä käsitellään syksyllä SP:n jäsenkokouksessa.​

Tarkemmat aiheet julkaistaan lähempänä.

 • Avoinna: joka päivä (kellonajat julkaistaan lähempänä)
 • Esteettömyys: Perustuu näkö- ja kuuloaistiin. Rauhallinen aktiviteetti
   

Samoajasemma

Samoajaseminaarissa kuullaan mielenkiintoisia alustuksia ja päästään haastamaan omaa ajattelua ja myös puhujia niin uskonnosta, armeijasta kuin somettamisesta tai vaikka siitä onko partio pelkkää seikkailua.

Tarkemmat puhujat ja kellonajat julkaistaan lähempänä.

 • Avoinna: tarkentuu lähempänä
 • Esteettömyys: Perustuu kuuloaistiin. Rauhallinen aktiviteetti
   

Evo-tiki bar

Mistä tiedän, miten vaatteeni tai ruokani on valmistettu? Mitä tarkoitetaan Reilulla kaupalla ja kuka sen on keksinyt? Mitä on eettinen ja ekologinen tuotanto? Painavia kysymyksiä, joihin etsitään vastauksia Tiki Barissa rennosti reiluja smoothieita sheikkaillen.

 • Varusteet: Oma muki, puukko
 • Erityisen suositeltava kv-vieraille
   

Elävä kirjasto

Elävässä kirjastossa, joka on auki leirin loppupuolella maanantaista keskiviikkoon, käytettävänäsi on joukko mielenkiintoisia eläviä kirjoja valmiina kertomaan tarinansa ja vastaamaan kysymyksiin.

 • Esteettömyys: Perustuu kuuloaistiin, rauhallinen aktiviteetti
   

Sateenkaarinurkka

Sateenkaarinurkassa voit haastaa tietämystäsi ja asenteitasi seksuaalisuudesta, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun moninaisuudesta.

 • Esteettömyys: Perustuu kuulo- tai näköaistiin, rauhallinen aktiviteetti

Maailmankylä

Maailmankylä on ohjelma-alue Leirisuoralla, jossa voi tutustua erilaisiin kulttuureihin ja maailmankatsomuksiin. Maailmankylässä on kymmenen erilaista toimintapistettä, jossa voit kiinnostuksesi mukaan joko pistäytyä tai osallistua koko ohjelmaan.

 • Avoinna: to-ke klo 10.00-13.00 ja klo 14.00-17.00

Alueella ovat edustettuina seuraavat katsomukset ja kulttuurit:
 

Luterilainen suomalaisuus - suomalainen luterilaisuus

Tule tutustumaan Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kahvittelemalla, laulamalla veisuja, ihmettelemällä ja kyselemällä. Paikalla on seurakuntien työntekijöitä, joilta voi kysyä mitä vain ja he vastaavat mitä vain.

Kutkuttava aihe pohdittavaksi: Millainen on stereotyyppinen suomalainen? Miten luterilaisuus vaikuttaa suomalaisuuteen ja toisinpäin?

 •  Avoinna: jokaisena ohjelmapäivänä to-ke klo 10.00-13.00 ja 14.00-17. 00
   

Ortodoksinen taide

Tule tekemään oma ikoni! Ikonin kuva-aiheena on tietenkin partiolaisten suojeluspyhä Georgios Voittaja eli pyhä Yrjö. Samalla on mahdollisuus tutustua ortodoksiseen kirkkomusiikkiin eri puolilta maailmaa ja nauttia kupponen teetä.

 • Avoinna: jokaisena ohjelmapäivänä to-ke klo 10.00-13.00 ja 14.00-17.00
   

Osana maailmankaikkeutta

Avaruuden mysteereitä, tähtitiedettä ja ajattelua – niistä on tämä aktiviteetti tehty! Haastamme samoajat myös pohtimaan, voiko tiede selittää kaiken, vai onko maailmassa oltava jotain yliluonnollistakin.

 • Avoinna: jokaisena ohjelmapäivänä to-ke klo 10.00-13.00 ja 14.00-17.00
   

Saamelainen duodji

Samoaja tutustuu saamelaiseen käsityökulttuuriin, duodjiin, ja tekee tselleen pienen muiston luonnonmateriaaleista. Tekemisen ohella keskustellaan esimerkiksi alkuperäiskansojen asemasta Suomessa, luonnon merkityksestä nykyihmiselle sekä siitä, mihin muinaiset saamelaiset uskoivat.

 • Avoinna: jokaisena ohjelmapäivänä to-ke klo 10.00-13.00 ja 14.00-17.00
   

Buddhalainen askeesi

Samoajat tutustuvat buddhalaisuuteen asettumalla noviisin eli munkkikokelaan asemaan. Luvassa on ainakin mietiskelyä ja luopumista maallisesta omaisuudesta.

 • Kesto: 2,5 h
 • Avoinna: ohjelma alkaa jokaisena ohjelmapäivänä to-ke klo 10.00 ja 14.30, paitsi su vain klo 10.00.
   

Katoliset legendat 

Samoajat kokoontuvat yhteen tarinoiden äärelle; aktiviteetin kertomuksia ja keskusteluja yhdistää linkki maailman suurimpaan kirkkoon. Luvassa legendoja pyhimyksistä, paaveista ja Vatikaanin salaisuuksista, mutta myös kertomuksia ja keskustelua siitä, kuinka katolinen kirkko ja partio toimivat yhdessä eri puolilla maailmaa.  

 • Kesto: 1 h
 • Avoinna: ohjelma alkaa to, la ja ke 10.00, 11.30 ja 15.00, pe 14.00 ja 16.00, su ja ti 10.30, 14.00 ja 16.00, ma 10.00 ja 11.30 
   

Shūfǎ – kiinalainen kalligrafia 

Samoaja saa kiinalaisen kalligrafian oppitunnin sekä rautaisannoksen tietoa kiinalaisesta kulttuurista. Aktiviteetissa kierretään viisi pistettä viiden samoajan ryhmissä; pisteiden teemat liittyvät shufan juuriin, kiinan kielen alueelliseen vaihteluun ym. Aikaa varataan myös vapaalle kirjoittamiselle/maalaamiselle sekä keskustelulle. 

 • Kesto: 1 h
 • Avoinna: ohjelma alkaa jokaisena ohjelmapäivänä to-ke klo 11.30 ja 14.00 
   

Protuleirit - uteliasta pohdintaa  uskonnosta riippumatta

Protuleiri pikakelauksella”: tyypillisiä protuleirin aktiviteetteja (keskustelut, leikit, toiminnalliset aktiviteetit) käyttäen kosketus niihin teemoihin, joita protuleirillä nuorten omaan elämään liittyen käsitellään.

 • Kesto: 1 h
 • Avoinna: ohjelma alkaa to, la, ma ja ke 10.30, 14.00 ja 16.00, pe, su ja ti 10.00, 11.30 ja 15.00 
   

Kenen maa - Alkuperäiset amerikkalaiset

Tässä aktiviteetissa pureudutaan alkuperäisiin amerikkalaisiin, löytöretkiin sekä kysymykseen ”kenen maa?”. Tarjolla on kiinnostavia keskusteluita, videoita ja chilillä maustettua kaakaota.

 • Kesto: 1,5 h
 • Avoinna: ohjelma alkaa jokaisena ohjelmapäivänä klo 10.00 ja 15.30 paitsi ke vain 15.30 ja ti vain 10.00

Aatepeli

Aatepeli on Suomen ja partioliikkeen historiaan nivoutuva liveroolipeli, jossa samoaja pääsee elämään Suomen kohtalon hetkiä.

On vuosi 1916. Suomi kamppailee sorron alla, kun venäläiset pakkolait uhkaavat kaataa maan autonomian. Myös partio on kielletty vaarallisena& kansankiihotusliikkeenä, joten lippukuntien toiminta& on painunut maan alle ja salanimien taakse. Tässä tilanteessa järjestetään partiojohtajien kokous, jossa päätöksiä täytyy tehdä santarmien huomaamatta.

Aatepeliä pelataan jokaisena ohjelmapäivänä, mutta koska peliin pääsee kerrallaan vain 50 onnekasta, kannattaa paikkansa varata ajoissa, mielellään jo ennen leiriä.

 • Kesto: noin 6 tuntia (valmistautumisineen ja purkuineen)
 • Avoinna: pelejä pelataan 6 kertaa leirin aikana (to-la, ma-ke), peli alkaa klo 10.00.
 • Sijanti: Samoajaohjelma-alue
 • Varusteet: lisätietoa lähetetään ennen leiriä ilmoittautuneille
 • Esteettömyys: Reipasta liikuntaa tai fyysisesti haastava

Ennakkoilmoittautuminen 1.7. alkaen tästä!