3 000 vapaaehtoista tekevät Roihu-suurleirin

Heinäkuun lopulla järjestettävä partiolaisten suurleiri Roihu 2016 kokoaa Hämeenlinnan Evolle 17 100 leiriläistä. Kaikkien aikojen suurin ja kansainvälisin Suomessa järjestetty suurleiri toteutetaan kokonaan vapaaehtoisvoimin. Tällä hetkellä Roihua tekee noin 1000 vapaaehtoista ja leirin aikana määrä kasvaa yli 3000:een.

Roihu-projekti alkoi jo kaksi vuotta sitten ja siitä lähtien vapaaehtoisten muodostama organisaatio on kasvanut tasaista vauhtia. Roihu tarjoaa vapaaehtoisille monipuolisesti erilaisia työtehtäviä eli pestejä, joita riittää aina leirin vesijohtojärjestelmän ja tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta ravintoloiden ja leirilääkinnän pyörittämiseen asti.

Normaalista poikkeavat työolot viehättävät vapaaehtoisia

Monet Roihun vapaaehtoisista toimivat leirillä samoissa tehtävissä kuin työelämässäkin. Tamperelainen lääkäripariskunta Pilvi (26) ja Antti Laurikka (28) toimivat kumpikin lääkäreinä Roihulla. Pilvi on ollut partiossa jo pitkään, ja Antti puolestaan aloitti harrastuksen vastikään uudelleen.

"Leirillä työskentelemisessä viehättää erityisesti erilaisten työolosuhteiden mukanaan tuomat haasteet", Antti kertoo.

"Tuntuu luonnolliselta ja palkitsevalta antaa omasta osaamisestaan myös vapaaehtoistyöhön", Pilvi sanoo.

Roihu-leirillä on valmius terveyskeskustasoiseen lääkintään. Leirissä toimii alueella kiertävät sairaanhoitotiimit ja kaksi lääkäripäivysteistä ensiapupistettä. Leirisairaalassa työskentelee niin yleislääkäreitä kuin useita erikoisalojen lääkäreitäkin. Ensihoitoyksiköt toimivat yhteistyössä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa. Kaikkiaan leirin lääkintä- ja pelastustehtävissä työskentelee 170 vapaaehtoista tekijää.

Roihu on turvallinen paikka kokeilla kykyjään

Roihu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kartuttaa osaamista myös muissa kuin omaa koulutusta vastaavissa tehtävissä. Roihu-pestin myötä voikin hankkia arvokasta työkokemusta ja testata vahvuuksiaan alalla, joka kiinnostaa. Rajavartijaksi opiskeleva Aapo Rainio on hyvä esimerkki siitä, että Roihun kaltaisen projektin parissa voi toteuttaa omaa intohimoaan. 21-vuotias Rainio toimii Roihun kuvauspäällikkönä johtaen 40 hengen kuvaustiimiä.

"Unelmani on jonain päivänä tuottaa musiikkivideoita tai ohjata esimerkiksi Olympialaisten avajaisten televisiointi", Rainio paljastaa.

Vastikään julkaistiin myös Roihun virallisen leirilaulun musiikkivideo, jonka Rainio tiimeineen toteutti. Laulun esittää KIDSing-laulukilpailun voittaja ja pitkän linjan partiolainen Jenni Jaakkola.

Kuvaustiimi toteuttaa Roihulla myös päivittäisiä videouutisia sekä lähettää leirin isot tapahtumat, kuten avajaiset ja päättäjäiset suoratoistona kaikille Roihusta kiinnostuneille.