Hengen kipinä toukokuu: Hengellisyyden merkitys ja kauneus

Toukokuun henkiohjelman Kipinässä puhutaan hengellisyyden kauneudesta ja merkityksestä. Voit käyttää tekstejä hartausmateriaalina kokouksissa tai viettää oman hartaushetken tekstien parissa.

Kuukauden kertomus: Mikä on kauneinta hengellisyydessä? // Petra Nojonen, Henkiohjelma -tiimi

Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin -- ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle. Jes. 43:19

Niin kuin vuodessa on neljä vuodenaikaa, on elämässäkin erilaisia kausia. ”Aika on itkeä ja aika nauraa. Aika valittaa ja aika hypellä. Aika etsiä ja aika kadottaa”, kuten saarnaaja sanoo.

Luonto on minulle voimaannuttava paikka. Olipa elämässäni sitten kiireinen, iloinen, raskas, surullinen, riemastuttava tai aivan tavallisen arkinen jakso menossa, luontoon on päästävä. Hetki joen rannalla istumassa, juoksulenkki metsäpoluilla tai uiminen järvessä partioretkellä, luonnossa ajan viettäminen saa minut tuntemaan itseni harvinaisen eläväksi. Tulee se ”mä elän täysillä” -fiilis.

Luonto on myös upea paikka kohdata Jumalaa. Luonnon kauneuden voiman näkeminen auttaa ymmärtämään, että Hänen lupaukset kestää. Luonnossa ympärillä olevaa ihmeellisyyttä katsoessa on helpompi tuntea, että en ole yksin. En ole yksin, vaan yhteydessä. Yhteys. Yhteys luontoon, yhteys Jumalaan, yhteys muihin ihmisiin. Yhteys on yksi elämän parhaita asioita. Yhteys ja lupaus paremmasta huomisesta ovat minulle hengellisyydessä kauneinta, ja luonto muistuttaa minua tästä aina, kun jaksan avata sille silmäni.

Kysymyksiä: Vaeltajia erämaassa

  • Mikä sinun mielestäsi on hengellisyydessä kauneinta?
  • Mikä on sinulle paikka, jossa voit kokea yhteyttä lähimmäisiin tai Jumalaan?

Etsikää kolon tai kokoontumispaikkanne läheltä sopiva, rauhallinen paikka hartauden pitämiseen. Kysymyksiä ja ajatuksia voi käsitellä yhdessä, tai ryhmänjohtaja lukee hartauden ja kysymykset jokaisen itse pohdittavaksi. Sekä ryhmässä jakamisella että omalla pohdinnalla on paikkansa hartaushetkissä.


Kuukauden tietoisku: Mikä merkitys hengellisyydellä on partiossa? // Hetu Saarinen, Huminan kyläseppo

Herättää keskustelemaan, pistää puolustamaan, nostattaa niskakarvoja, haastaa kuuntelemaan toista, antaa luvan pysähtyä pohdiskelemaan, auttaa kokonaisvaltaiseen kokemiseen – tätä kaikkea nousee esiin, kun keskustellaan hengellisyydestä ja sen merkityksestä partiossa. Väitteeseen ”ei hengellisyys edes partioon kuulu” vastaan: ”miksi ei kuuluisi?”. Suomen Partiolaisten peruskirjan mukaan partiotoiminnan tavoite on edistää myönteistä asennetta uskontoon. Se sulkee pois kielteisen suhtautumisen ja välinpitämättömyyden.

Partioliike syntyi kristillisessä ympäristössä. Nopeasti se laajeni niin moniin maihin ja kulttuureihin, että oli mietittävä, miten hengellisiä asioita partiossa tulee sanottaa. Ilmaisu ”Duty to God” (= velvollisuus/kuuliaisuus Jumalaa kohtaan) vakiintui maailmanjärjestöjen partiolakiin. Nykyisessä partiolupauksessamme asia ilmaistaan sanoilla ”rakastaa Jumalaani” ja ihanteissa puhutaan elämän totuuden etsimisestä.

Minun partiourallani hengellisyys on aina ollut jotenkin osa sitä kokonaisuutta, josta partioaate rakentuu. Konkreettisesti se on ollut juuri noita sanamuotoja partiolupauksessa ja ihanteissa. Partio on minulle tarjonnut tilan hiljentymiselle, hartaudelle, elämän tarkoituksen ja merkitysten pohtimiselle, kaiken luodun arvostamiselle, yhteyden kokemiselle toisten ihmisten kanssa, Jumalan läsnäolon aistimiselle – se on tarjonnut paikan henkiselle ja hengelliselle kasvulle. En kenties olisi ollut niin pitkään ja niin sitoutunut partioon kuin olen ollut, jos en olisi kokenut myös partiota kotiseurakunnakseni.


Kuukauden hartaus: Etsivä löytää! // Henkiohjelma –tiimi

Pohtikaa partiolaisen peruskirjan suhdetta Jumalaan. Menkää kirkkoon, kappeliin tai luontoon viettämään rauhoittumishetki.
 
Pohtikaa yhdessä:

  • Onko yhteyden löytäminen muihin, Jumalaan tai luontoon vaikeaa?
  • Mitkä keinot auttavat yhteyden löytämiseen?
  • Miten sinä rauhoitut parhaiten arjen keskellä?

Partiolainen puuvillapellolla