Turvallisuus Roihulla

Me kaikki varmasti halutaan, ettei leirillä tapahtuisi haavereita. Joskus niiltä on kuitenkin vaikeaa välttyä, mutta onneksi Roihulla on paljon auttavia käsiä joka tilanteessa!

Roihun leirilääkinnässä työskentelee useita terveydenhuollon ammattilaisia. Tämän lisäksi jokaisessa leirilippukunnassa on nimetty ensiapuvastaava. On tärkeää, että osallistujien terveydentilaa koskevat tiedot ovat ajan tasalla. 

Osallistujan terveydentilan muuttuessa, ottakaa yhteys Roihun vastaavaan lääkäriin Camilla Böckelmaniin (camilla.bockelman@roihu2016.fi). Myös omien lähijohtajien kanssa on suositeltavaa keskustella lapsen tai nuoren terveystiedoista.

Leirillä on ambulanssi, joka hälytetään kiireellistä hoitoa vaativissa tapauksissa soittamalla hätänumeroon 112. Leirillä on lisäksi palokunta. Leirillä auttaa ja neuvoo myös leiriturva, RoihuSec.

112 Suomi

Hätäkeskus ja Roihun tekijät suosittelevat leiriläisiä lataamaan 112 Suomi -sovelluksen. Hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista, kun sovelluksen kautta soitetaan hätänumeroon. Näin nopeutetaan avunsaantia, eikä tarkkaa sijaintia tarvitse osata kertoa itse.

Eksymistilanteessa

Jokaisen leiriläisen tulee tietää oman alaleirinsä ja leirilippukuntansa nimi ja numero. Myös leirilippukunnan johtajiston puhelinnumerot on hyvä tallettaa. Mikäli suuntavaisto leirialueella menee sekaisin, Turvan edustajat (tunnistat heidät heijastinliiveistä) ja kaikki aikuiset auttavat oikeaan suuntaan. Puhelimessa kannattaa pitää sen verran akkua jäljellä, että tarvittaessa saa yhteyden leirilippukunnanjohtajaan tai luotsiin.

Leiritunnisteet ja liikkuminen leirialueella

Leirin aikana käytetään leirihuivia kaulassa ja leirin ikäkausiranneketta ranteessa. Jos huivisi tai rannekkeesi katoaa, ilmoita siitä omalle leirilippukunnanjohtajallesi. Jos näet jonkun liikkuvan leirialueella ilman huivia, ilmoita siitä omalle johtajallesi tai Turvalle (RoihuSec). Leirilippukunnan johtajiston on tärkeä tietää, missä oman leirilippukunnan jäsenet ovat. Ohjelmiin ja muihin yhteisiin tapahtumiin siirrytään aina yhdessä. Vapaa-ajalla on suositeltavaa liikkua ainakin yhden kaverin kanssa.

Leirin tieväylillä ja poluilla on liikuttava varoen ja muut kulkijat huomioiden. Tekijät voivat liikkua myös polkupyörillä. Pyöräillessä on erittäin suositeltavaa käyttää kypärää.

Omat lääkkeet

Roihulle kannattaa ottaa mukaan oma henkilökohtainen lääkepakkaus. Lääkepakkauksesta on hyvä löytyä ainakin:

  • Henkilökohtaiset lääkkeet (esim. astma- ja allergialääkkeet, insuliini ja migreenilääkkeet)
  • Särkylääke, jota olet tottunut käyttämään (esim. ibuprofeeni, parasetamoli)
  • Perusvoide
  • Laastaria
  • Rakkolaastareita (esim. Compeed)
  • Ideaaliside/tukiside
  • Kuukautissuojia
  • Imeskelytabletteja
  • Huulirasva

Merkitse henkilökohtaiset lääkkeet hyvin ja ota mukaan ohjeistus käyttöön ja annostukseen. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet tulee tuoda lähimmälle ensiapupisteelle jääkaappiin säilytettäväksi heti leirialueelle saavuttaessa. Pakkaa lääkkeet esimerkiksi suljettavaan muovipussiin ja merkitse pussi omalla sekä leirilippukuntasi nimellä. Liitä mukaan ohjeistus annostuksesta ja antotavasta.