Hyvä tietää vierailupäivästä

Käytännön vinkkejä ja hyödyllistä lisätietoa vierailupäivästä.

Päivän aikana kannattaa varautua jonoihin – odotamme paljon vieraita jo leiriläisten suuren määrän lisäksi. Hyvällä asenteella ja hymyllä kaikkien päivä onnistuu paremmin!

Varustautuminen

Vierailija tarvitsee yllensä säänmukaisen vaatetuksen sekä kangasmetsämaastossa kulkemiseen sopivat jalkineet. Lisäksi suosittelemme ottamaan mukaan täytetyn vesipullon (leirialueella on uudelleentäyttömahdollisuus). Kahviloita ja kauppoja varten kannattaa varata mukaan käteistä rahaa. Kahvia/teetä varten tulee ottaa mukaan oma muki.

Leiriläiselle voi tuoda pieniä tuliaisia, mutta myös paikan päällä on mahdollista ostaa joitain herkkuja ja tarvikkeita.

Eläimet

Vierailupäivään ei saa valitettavasti tuoda eläimiä allergia- ja turvallisuussyistä. Avustaja- ja opaskoirat ovat tästä ainoa poikkeus. Korostamme, että edes parkkipaikoille ei voi jättää eläimiä kulkuneuvoihin tai hoitoon: leiri- ja pysäköintialueille ei ole järjestetty lemmikkiparkkia.

Esteettömyys

Leirin tavoite on olla mahdollisimman esteetön, mutta jos tarvitset liikkumisen apuvälineitä on hyvä huomoida se, että välimatkat leirillä ovat pitkiä. Lisäksi pääväyliltä poistuttaessa liikkumisen haasteet kasvavat maaston epätasaisuuden vuoksi. Leirin esteettömyystyöryhmän esittelypiste on pääkahvilassa ja siihen kannattaa käydä tutustumassa.

Kuinka löydän vierailtavani leiristä?

Sukkulakuljetusten ja yhteiskuljetusten saapumispaikoilta on viitoituksia leirille. Kartta löytyy käsiohjelmasta ja vaikka puhelimestasi. Leiriläisiä ohjeistetaan odottamaan vierailijoitaan leirilippukunnassaan. Paras tapa on kuitenkin etukäteen selvittää itse leiriläiseltä, missä alaleirissä ja leirilippukunnassa hän asuu. Lähes jokainen huivikaulainen osaa neuvoa sinut perille!

Liikkuminen leirillä

Vierailtavan leirilippukuntaan tulee ilmoittaa, milloin vierailtavan kanssa on tarkoitus palata alaleiriin. Vierailtavan kanssa voi kulkea leirissä vapaasti, mutta vieraisiin leirilippukuntiin ja kielletyiksi merkittyihin paikkoihin ei saa mennä. Mikäli leiriläinen on poistumassa vieraidensa kanssa leirialueelta, tulee hänellä olla siihen lupalappu, jonka saa alaleirin toimistosta.

Käymälät

Vierailijoille saavuttaessa jaettavassa vierailupäiväohjeessa on kartta, johon on merkitty leirin käymälät. Asioiden toimittaminen on kielletty muualle kuin käymälöihin. Leirin käymälät ovat bajamaja-tyyppisiä. Vessat on merkitty erikseen miehille ja naisille sekä lisäksi on joitain invavessoja. Myös pysäköintipaikoilla on vessoja.

Jätehuolto leirillä

Leirillä lajitellaan erikseen sekajäte, biojäte, lasi, metalli, paperi, pahvi, pienelektroniikka, paristot/akut ja vaaralliset jätteet. Jäteastiat ja lajittelupisteet on merkattu ja niitä löytyy tasaisesti ympäri leirialuetta.

Leirin jätehuollon järjestää Ekokem. Biojätteestä valmistetaan bioetanolia liikennepolttoaineisiin. Lasi, metalli, pahvi ja paperi kierrätetään uusiksi tuotteiksi. Sekajätteestä lajitellaan koneellisesti muovijakeet edelleen puhdistettavaksi ja käytettäväksi uusien muovituotteiden valmistukseen. Paristoista, akuista ja elektroniikkaromuista saadaan osa materiaaleista kierrätettäväksi. Vaaralliset jätteet hyödynnetään energiana turvallisessa vaarallisten jätteiden polttolaitoksessa. Lajittelemalla oikein saadaan jätteistä mahdollisimman suuri osa takaisin kiertotalouteen.

Tupakointi ja muut päihteet

Roihu on päihteetön leiri ja siksi alkoholin tms. tuominen leirialueelle on ehdottomasti kiellettyä. Täysi-ikäinen voi tupakoida siihen osoitetuilla paikoilla. Partiossa kasvatamme nuoria omalla esimerkillä – toivomme kaikkien vierailijoidenkin muistavan tämän.
 

Kuva: Harri Halmejärvi