Hengen kipinä maaliskuu: MUSIIKIN MERKITYS JA UUDET PARTIOMESSULAULUT

MAALISKUUN HENKIOHJELMAN KIPINÄSSÄ PUHUTAAN UUSISTA MESSULAULUISTA, MUSIIKISTA JA YHTEYDESTÄ JUMALAAN. VOIT KÄYTTÄÄ TEKSTEJÄ HARTAUSMATERIAALINA KOKOUKSISSA TAI VIETTÄÄ OMAN HARTAUSHETKEN TEKSTIEN PARISSA.

KUUKAUDEN KERTOMUS: Laulettua rukousta // Aino Pyrhönen, Roihun Henkiohjelma-tiimi

Musiikki ja laulu ovat ilmaisun välineitä ja puheen jatketta. Kristillisyydessä on monia eri tapoja kohdata Jumala, ja sävelet ovat yksi niistä: laulun avulla ihminen voi olla vuorovaikutuksessa Jumalan kanssa. Kun musiikkia tehdään yhdessä, se myös rakentaa yhteyttä lähimmäiseen ja vahvistaa seurakuntaa.

Musiikkia ja sen eri puolia voidaan pitää Jumalan luomislahjana, jota ihminen Jumalan työtoverina saa olla uudelleenjärjestämässä ja jalostamassa. Jo Martti Luther kirjoitti: ’’Rakastan musiikkia, koska se on Jumalan lahja, ei ihmisen. Se ilahduttaa mielen, karkottaa Paholaisen ja luo viatonta iloa. Musiikkia harjoitettaessa väistyvät viha, himo ja ylpeys.’’ Laulaessa keskitymme ja olemme läsnä hetkessä. Silloin voivat hetkeksi unohtua kivut, stressi ja mieltä painavat huolet.

Mies leirillä laulamassa leirilauluja
Kuva: Essi Koski

"Tule nuotion loimuun, älä pimeään jää.."

Hengelliset laulut sanoittavat iloa, ahdistusta ja kiitollisuutta rukouksen muotoon. Sävelten avulla on joskus mahdollista ilmaista sellaisia tunteita ja ajatuksia, joihin sanat eivät yllä. Niin lausutussa kuin lauletussa rukouksessa ihminen ei kuitenkaan pelkästään puhu Jumalalle, vaan samalla Jumala voi koskettaa ja hoitaa ihmistä. Hengelliset laulut myös opettavat jotain Jumalasta Raamatun teksteihin pohjautuvien sanoitusten kautta – jumalasuhteen rakentumiseksi.

Kysymyksiä:

  • Mitä ajattelet: onko laulaminen rukousta tai yhteyttä Jumalaan? Mitä ajattelet, kun laulat hengellisessä hetkessä?
  • Tuleeko lauluun sävy sen sävelistä vai sanoista?
  • Mitkä ovat lempilaulujanne?
  • Millainen laulu saa aikaan ajatuksia?

Kysymyksiä voi käsitellä yhdessä, tai taustalle voi laittaa soimaan instrumentaalimusiikkia, ja kysymykset voi heittää ilmaan yksitellen jokaisen itsekseen pohdittavaksi.

 

KUUKAUDEN TIETOISKU: Uudet partiomessulaulut // Pekka Simojoki

Pekka Simojoki ja Anna-Mari Kaskinen ovat partiomessun laulujen takana. Tänä keväänä on julkaistu uusia lauluja partiomessulaulujen kokoelmaan, joita myös Roihulla saamme yhdessä laulaa! Petra Nojonen haastatteli musiikin teon konkaria, Pekka Simojokea, uusista partiomessulauluista sekä laulujen merkityksestä.

Kertoisitko partiomessulauluista? Millaisia ne ovat ja miten ne ovat syntyneet? Millaista lauluja oli tehdä?

Alkuperäinen partiomessu idea syntyi Tervas -leirillä silloin 1990-luvulla, kun olin kävelemässä leirin hiljaisella polulla. Yhtäkkiä se ajatus vain tuli: partiolaisille pitää tehdä oma nuotionhajuinen messu! Siitä se silloin lähti liikkeelle. Viime vuonna sitten nousi idea laajentaa sitä hiukan ja tehdä muutama ajankohtainen laulu lisää. Meillä oli Anna-Mari Kaskisen kanssa kehittynyt vuosien aikana workshop –tyylinen tapa tehdä lauluja. Molemmat tuovat mukaan ideoita, joita sitten hiomme yhdessä. Näiden uusien laulujen luominen oli lopulta aika nopea prosessi, mutta lopputuloksena syntyi hauskoja ja tyylillisesti erilaisia lauluja. Luulen, että laulujen sisällötkin sopii tähän päivään.

Mikä merkitys laulamisella on Jumalalle? Mikä merkitys laulamisella on ihmiselle? Mikä merkitys laulamisella on ihmisen ja Jumalan suhteelle?

Laulaminen on yksi hienoimpia tapoja rukoilla ja Raamattu antaa ymmärtää, että Jumala itsekin rakastaa musiikkia. Laulaminen antaa ihmiselle myös mahdollisuuden ilmaista tunteitaan ja se on mahtava tapa luoda yhteisöllisyyttä. Ehkäpä voisi sanoa, että musiikki on ikään kuin tie, jolla ihminen ja Jumala voivat päästä toisiaan lähelle. Miten partiomessulaulut rakentavat hengellisyyttä? Joskus tuntuu, että ihmisten on tänä päivänä vaikea puhua hengellisistä asioista luontevasti. Musiikki ja laulut antavat siihen kuitenkin ihan uuden mahdollisuuden. Voit hyvin laulaa, vaikka et itseäsi kokisikaan mitenkään erityisen hengelliseksi ihmiseksi. Samalla jokainen vie laulut mukanaan ja niiden sanoma vakuttaa myös omaan ajatteluun. Ne saattavat yllättävissä tilanteissa antaa lohdutusta, toivoa ja rohkeutta ihan keskellä tavallista elämää.

Kokeile: Uudet partiomessulaulut löydät täältä. Tutustukaa ryhmänne kanssa partiomessun lauluihin, ja opetelkaa uusia lauluja. Joitain niistä saattaa tulla vastaan henkiohjelman tunnustuksellisessa illassa!

KUUKAUDEN HARTAUS: Mikä koskettaa? // Henkiohjelma-tiimi

Millaiset laulut koskettavat teitä? Ovatko ne tuttuja lapsuudesta vai uusimpia radiohittejä? Päättäkää yhdessä päivä, jolloin jokainen saa tuoda kokoukseen itse päättämänsä kappaleen. Kuunnelkaa iltahartaudessa kaikkien tärkeät kappaleet. Kappaleiden ei tarvitse olla hengellisiä.

  • Jakakaa toisillenne, miksi kappale koskettaa teitä.
  • Mitä laulussa sanotaan? Kuka on laulun kertoja?
  • Löydättekö kappaleista jotain yhdistävää?
  • Mitkä asiat voivat tehdä kappaleesta koskettavan?

Ottakaa ryhmänne kanssa yhteinen aihe, josta teette lyhyen laulun. Jos aihetta on vaikea keksiä, laulu voi liittyä esimerkiksi hyvän tekemiseen. Voitte valita säveleksi jonkun tutun kappaleen tai keksiä oman.

Partiolaisia heiluttamassa partiohuiveja partioasut päällä
Kuva: Anna Enbuske