Käytännön vinkkejä evp-toimintaan

Mitä niiden mahdollisesti tulevien partiolaisten kanssa sitten voisi tehdä? Tsekkaa roihuavat vinkit!

Vinkkejä kokouksiin:

Ystävänpäiväkokous

Ystävänpäiväviikolla (viikko 7) lippukunnan ryhmät voivat pitää esimerkiksi ystävänpäiväkokouksen, johon jokainen tuo ystävän mukaan. Tämä voidaan toteuttaa myös lippukunnan avoimet ovet -viikkona, jolloin lippukunnan toimintaan pääsee tutustumaan. Kokouksessa teemana on luonnollisesti Roihu: voi etsiä Roihu-kätköjä, opetella, miten pakataan rinkka metsään, mitä varusteita tulisi ottaa mukaan, kokeilla teltan pystytystä tai opetella teltan huoltamista tai korjaamista, omien varusteiden huoltamista (saappaat, vaelluskengät, puukko, rinkka, taskulappu jne.), opetella leirilauluja ja lauleskella esim. iltapiirissä. Ohjelmaa suunnitellessa kannattaa miettiä sitä, mikä olisi partiomaista, mutta tutustujien näkökulmasta mielekästä.

Riippumatta siitä mitä kokouksessa tehdään, ehdottoman tärkeää on, että tarpojat, samoajat tai vaeltajat saavat itse osallistua kaverikokouksen suunnitteluun. Kokouksessa voi jakaa myös ystävänpäiväkortteina kutsuja Roihulle. Samalla lippukunta pystyy markkinoimaan omaa toimintaansa avoimet ovet -periaatteella.

Videokutsu

Suunnitelkaa ja käsikirjoittakaa videokutsu tarpojien tai samoajien omille kavereille. Kertokaa videolla mitä kaikkea Roihulla tapahtuu, ja miksi kavereiden kannattaisi lähteä mukaan. Julkaiskaa kutsu YouTubessa ja omilla some-tileillänne hashtageillä #mäoonliekeissä ja #roihu2016, ja merkitkää mukaan myös @roihu2016, niin löydämme videonne.

Iso esitys leirillä
Kuva: Harri Halmejärvi

Markkinointitempaus lippukunnan jäsenhankintaa tukemaan

Tässä ohjeistus markkinointitempauksen järjestämiseen. Järjestämällä markkinointitempauksen voitte tehdä lippukuntanne näkyväksi omalla paikkakunnallanne ja samalla innostaa uusia ihmisiä mukaan partioon ja Roihulle. Ohje sisältää vinkkejä pienten toiminta- ja esittelypisteiden järjestämiseen. Voitte valita mieluisimmat ja omalle lippukunnallenne sopivimmat, kaikkia ei tarvitse käyttää mutta toki kaikkikin saa tehdä.

Toiminta- ja esittelypisteet:

1. Infoteltta

Infoteltalta partioon tutustuja saa tietoa siitä mitä partio on ja mitä partiossa tehdään. Voitte joko kertoa partiosta tai tehdä pienen infolehtisen, josta tutustuja saa itse lukea perustietoja partiosta. Tietoa löytyy esim. täältä.

Yleisen infon lisäksi voitte koostaa pienen tietopaketin omasta lippukunnastanne. Siinä voitte kertoa esimerkiksi lippukunnassanne toimivista ryhmistä, lippukunnan keskeisistä henkilöistä ja lippukunnan toiminnasta yleensä. Infoteltalle voitte myös kerätä valokuvia partiotapahtumista ja omasta toiminnastanne.

2. Pieni näpertelytehtävä lapsille ja aikuisille

Voitte hankkia materiaalit ja opettaa osallistujia tekemään munkin nyörin ja siitä esimerkiksi avaimenperän. Ohjeita munkin nyöriin löytyy paljon netistä. Tässä linkki sivulle, jossa ainakin yhdet selkeät ohjeet.

3. Tekemistä trangialla

Osallistujat pääsevät kokeilemaan trangian kokoamista ja sen jälkeen tekemään trangialla jonkin pienen jutun kuten vaikkapa kaakaota tai pop cornia. Mikäli päädytte pop corniin, niin suosittelemme käyttämään sen tekoon trangiaa, joka on jo hieman elämää nähnyt. Lippukunnan parasta trangiaa ei kannata käyttää tähän tarkoitukseen!

4. Lettuja, kahvia, pullaa, tikkupullaa, makkaraa, mehua

Lippukuntanne voi halutessaan tarjota tai myydä osallistujille jotakin pientä purtavaa toiminnan lomassa. Vaihtoehtoisesti voitte tarjota osallistujille mahdollisuuden paistaa makkaraa tai tikkupullaa tai lettuja esimerkiksi nuotiolla itse.

5. Pelejä ja leikkejä

Tällä pisteellä voitte valintanne mukaan leikittää lapsia ja aikuisia tai pelata erilaisia pelejä, joita muutenkin partiossa pelailette.

6. Arviointirasti

Montako hernettä on purkissa? Paljonko jokin esine painaa? Kuinka suuri jalka rastihenkilöllä on? Tempauksen päätteeksi voitte palkita pienellä palkinnolla parhaan arvioijan.

7. Lippukunnan kaluston esittely

Mahdollisuuksien mukaan voitte esitellä lippukuntanne kalustoa. Pystyttäkää telttoja, laavuja tai muita majoitteita yleisön ihmeteltäväksi. Lisäksi näytillä voi olla esimerkiksi kanootti, vene tms. mikäli lippukunnalta sellainen löytyy.

 

Halutessanne voitte vielä rastien jälkeen koota kaikki osallistuja yhteiseen lopetukseen, joka voi olla esimerkiksi iltanuotio tms. Yhteisestä lopetuksesta voitte tehdä täysin lippukuntanne näköisen. Joillekin se on perinteinen iltanuotio lauluineen, leikkeineen, näytelmineen ja sisaruspiireineen, toisille se voi olla aivan muuta, vain mielikuvitus on rajana!

Iso ihmiskupla vedessä
Kuva: Harri Halmejärvi