Mitä, miten ja kenelle?

Nyt jos koskaan on aika aloittaa uusien jäsenten rohmuaminen!

Markkinointi tutustujille kannattaa aloittaa istumalla alas johtajiston ja vaikka kannatusyhdistyksen tai muun taustayhteisön kanssa ja miettiä juuri omalle lippukunnalle sopivia keinoja. Alta löydät ehdotuksia partiokipinän herättämiseen sekä vinkkejä Roihusta ja partiosta kertomiseen. Parhaat keinot ja ideat kannattaa jakaa muille myös Roihun eri tiedotuskanavissa tägeillä #mäoonliekeissä ja #roihu2016.

Lapset markkinoivat lapsille

Tavoitteena on saada lippukuntalaisten kavereita innostumaan leirille lähtemisestä. Tieto kulkee sujuvasti suusta suuhun ”Tuutsä mukaan?” -periaatteella. Parasta innostusta on kuulla, miten kivaa partiossa on. Roihu on oiva mahdollisuus saada kaveriporukan loputkin jäsenet mukaan partioon.

Yhteistyö lähikoulun tai taustayhteisön kanssa

Onnistuisiko vierailu lähimpään kouluun tekemään tempaus oppilaille, vanhempainiltaan osallistuminen tai taustayhteisön kanssa yhteinen ohjelmatempaus lapsille ja nuorille? Samalla aukeaa myös oiva mahdollisuus partiotoiminnan mainostamiseen.

Onnistuneen tarinan ja ohjeet tapahtuman järjestämiseen voi lukea täältä. Blogissa kerrotaan kuinka järjestämällä partiomaisia rasteja lapsille helsinkiläinen Käpylän Kuksat sai 50 uutta jäsentä.

Vanhemmat

Lippukunnan kannattaa käyttää myös lasten vanhempia tiedon välittäjinä ja tehdä heidät tietoisiksi mahdollisuuksista. Vanhemmat niin usein suosittelevat milloin mitäkin harrastusta, vaatemerkkiä, lomapaikkaa yms. toisille vanhemmille. Kaikessa koteihin lähtevässä Roihu-infossa kannattaa siis mainita mahdollisuudesta kutsua myös tutustujia leirille lippukunnan mukana.

Markkinoinnin tueksi Roihun nettisivuilta löytyy linkki materiaalipankkiin. Siellä on ladattavissa flyer, jossa on Roihu-tietoa koteihin, sekä julistepohja, jolla voi mainostaa Roihua myös partioon tutustujille.

Johtajien omat kaverit mukaan

Muistakaa haastaa myös johtajien kaverit mukaan! Kasatkaa kaveriporukoita ja lähtekää yhdessä tekemään erilaisia projekteja tai pestejä leirille. Jäisikö muutama innokas johtajaikäinen syksyllä vaikka lauman tai seikkailijajoukkueen johtajaksi? On hyvä muistaa, että reilu viikko leirillä vastaa yli vuotta viikkotoiminnassa mukana olemista. Leiri on intensiivikurssi partioon ja sen jälkeen on hallussa jo monta taitoa, joita johtajana tarvitaan.

Ilmianna kaveri

Onko sinulla kaveri, jolla on jokin erityistaito? Tyyppi, joka on hyvä keittiössä, loistava näyttelijä, sairaanhoitaja, lääkäri, poliisi, palomies, mieletön it-guru, hyvä lasten ja nuorten kanssa tai muuten vaan hyvä tyyppi. Pyydä mukaan tutustumaan partioleiriin ja viettämään erilainen kesälomaviikko tai kesäinen viikonloppu. Kaikille hyville tyypeille löytyy mielenkiintoisia pestejä ja oikean kokoisia haasteita!

Vanhat johtajat taas mukaan

Melkein joka lippukunnan jäsenlistoilta löytyy johtajaikäisiä, joiden partioharrastus on jo päässyt hieman hiipumaan eivätkä he enää ole aktiivisesti mukana viikkotoiminnassa. Tiesitkö, että heistä suurin osa voisi olla käytettävissä apuna lippukunnan arjessa, jos joku joskus kysyisi heitä henkilökohtaisesti mukaan? Leiri on mukavan konkreettinen ehdotus, johon on helppo tarttua. Jos työt eivät salli koko leirin ajaksi osallistumista, niin Roihulle pääsee osallistumaan myös päivämaksuilla.

Mitä tutustujille kannattaa kertoa Roihusta ja partiosta

Tutustujalle on hyvä kertoa leiristä ainakin, että

  • Partioleiri on hyvä keino päästä mukaan partiotoimintaan – tai tulla vain viettämään aikaa metsään hyvien tyyppien kanssa.
  • Partioleirillä tehdään yhdessä ja tehdään itse, kaikki osallistuvat leirin rakentamiseen ja toteuttamiseen taitojensa mukaan.
  • Roihu-leiri pidetään Evon retkeilyalueella, Hämeenlinnassa.
  • Leiri kestää keskiviikosta torstaihin, 20.-28.7.2016. Leirille voi halutessaan tulla tutustumaan myös päivämaksulla yhdeksi tai useammaksi vuorokaudeksi.
  • Leirille ovat tervetulleita kaikki vuonna 2004 tai sitä aiemmin syntyneet. Tätä nuoremmat lapset voivat osallistua leirille vain aikuisen kanssa ilmoittautumalla perheleirille.
  • Roihulla nukutaan teltoissa ja peseydytään leiriä varten rakennetuissa suihkuissa.
  • Kaikki ohjelma, myös ruokailu, tapahtuu ulkotiloissa – säästä riippumatta.
  • Leirillä osallistutaan iästä riippuen ohjelmaan ja/tai sen toteuttamiseen.
  • Jokaisella 15-vuotiaalla tai sitä vanhemmalla leiriläisellä on Roihulla pesti, joko leirilippukunnassa johtajana tai jossain leirin eri toiminnoista. Pestin lisäksi pääsee osallistumaan myös leirin ohjelmaan. Pesteihin haetaan erikseen.
  • Lisätietoja saa Roihun nettisivuilta roihu2016.fi/tutustujat. Partiosta tutustujille kannattaa kertoa tietysti niitä asioita, jotka ovat itsestä erityisen mukavia. Kannattaa myös muistaa, että partiossa käytämme paljon sellaista sanastoa, joka ei helposti ulkopuoliselle avaudu. Tämä kannattaa muistaa myös viestinnässä.

Miten leirille pääsee mukaan?

Tutustujat ilmoittautuvat kuten muutkin leiriläiset ja maksavat leiristä saman hinnan kuin muutkin. Tutustujat on vakuutettu leirin puolesta. Rakennus- ja purkuleirit ovat myös tutustujille ilmaisia. Lippukunnan on itse syytä pitää huolta siitä, että tutustujat (kuten muutkin osallistujat) saavat tarvittavat tiedot Roihusta. Tutustujille on tärkeää kertoa erityisesti käytännön asioista ja varusteista - omat ruokailuvälineet, teltassa nukkuminen ja ulkona oleminen säässä kuin säässä sujuvat helpommin kun asioista on puhuttu etukäteen vaikkapa lippukunnan vanhempainillassa.

Leirin jälkeen

Jo leirillä kannattaa keskustella tutustujien kanssa lippukunnan toimintaan osallistumisesta leirin jälkeen. Tutustujat kannattaa vähintäänkin houkutella leirimuisteloihin, joiden päivämäärän olisi varmasti hyvä olla tiedossa jo Roihulla. Tutustujien rekrytointi on myös hyvä mahdollisuus tarkistaa lippukunnan toimintakauden aloituskäytäntöjä. Onko kaikille halukkaille koottu tietopaketti missä ja milloin lippukunnan ryhmät aloittavat toimintansa? Entä koska on ensimmäinen johtajistotapaaminen? Nämä itsestäänselvyydet yhdessä kolon osoitteen kanssa kannattaa laittaa paperille ja postittaa ainakin kaikille Roihulla partioon tutustuneille. Sopivan ikäisille kannattaa myös suositella piirin koulutustarjontaa, kuten Tervetuloa Partioon -kurssia ja muita tapahtumia.

Valmista materiaalia löytyy Suomen Partiolaisten materiaalipankista – nyt vaan markkinoimaan!

Kuva: Harri Halmejärvi