Mikä ihmeen partio?

Mietityttääkö, mitä partio on ja mitä siellä oikein tehdään? Olet oikeassa paikassa!

Partiotoiminta on vapaaehtoistyötä ja perustuu tekemällä oppimiseen. Partiolla on paljon annettavaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin: partiossa jokainen kokee elämyksiä, oppii ja kasvaa. Partio kokoaa eri ikäiset nuoret yhteen samojen aktiviteettien äärelle: kymmenvuotiaatkin tekevät ruokaa metsässä ja aikuisetkin leikkivät ja laulavat.

Partio on hauska ja monipuolinen harrastus. Partiossa saat uusia ystäviä, joiden kanssa koet iloisia hetkiä ja unohtumattomia elämyksiä. Opit toimimaan luonnossa, teet retkiä ja osallistut erilaisiin tapahtumiin. Partiossa toimitaan ryhmässä, yhdessä partiokavereiden kanssa. Kaikki ovat mukana toiminnassa, ketään ei jätetä yksin. Kaikki pääsevät oppimaan tekemällä itse.

Mitä partiossa tehdään?

Luonto on partiolaisille tärkeä, ja retkiä tehdään niin metsään kuin vesillekin. Retket ja leirit ovat partiotoiminnan parasta antia: luonnossa päästään kokeilemaan käytännössä kaikkea mitä on opittu ja viettämään aikaa yhdessä. Retket kestävät yhdestä kahteen yötä ja niillä yövytään joko maastossa teltoissa tai kämpillä sisätiloissa. Kesäisin ja talvisin järjestetään myös leirejä, yli kolmen yön pituisia retkiä. Leireillä yövytään metsässä teltoissa, rakennetaan erilaisia leirirakennelmia ja nautitaan monipuolisesta ohjelmasta. Vierailupäivänä myös perheenjäsenet ja ystävät pääsevät kurkistamaan leiriläisten arkeen.

Retkeilyn ja leirielämän lisäksi partio on leikkiä, laulua ja naurua. Partion arki perustuu viikottaisille oman ikäkausiryhmän kokoontumisille, joissa ryhmän johtajat vetävät suunnittelemaansa ohjelmaa. Kokouksissa opetellaan uusia taitoja laidasta laitaan ja niiden sisältö vaihtelee lippukunnan (urheiluseuraa vastaava partioyhdistys) mukaan: toisissa lippukunnissa korostetaan esimerkiksi erätaitoja, kun toisissa saatetaan painottaa vaikkapa luovuutta tai kansalaistaitoja. Erilaiset partioperinteet ja symbolit lisäävät yhteenkuuluvaisuutta kaikkien maailman 45 miljoonan muun partiolaisen kanssa.

Lippukunnissa järjestetään arkisen toiminnan lisäksi tapahtumia, juhlia ja tempauksia. Tapahtumat voivat olla lippukunnan omia, tai niihin voi osallistua lippukuntia jopa koko Suomen alueelta. Isoimmissa tapahtumissa tapaat partiolaisia eri puolilta maailmaa. Roihulle on esimerkiksi tulossa osallistujia ainakin 45 maasta!

Kaiken muun toiminnan lisäksi partiossa pääsee myös kisaamaan partiotaidoista. Kilpailuja järjestetään niin pienemmille kuin isommillekin partiolaisille ja niiden pituus ja vaativuus vaihtelee kilpailun mukaan.

Tiivistettynä, partiossa...

  • opimme uusia taitoja
  • opimme ratkaisemaan ongelmia ja käyttämään käsiämme
  • opimme ryhmätyötaitoja
  • vaellamme, hiihdämme, kiipeämme, melomme ja purjehdimme luonnossa
  • opimme antamaan ensiapua
  • opimme tulentekotaitoja
  • kisailemme partiotaidoista
  • opimme suojelemaan luontoa.


Lisätietoa partiosta löydät Suomen Partiolaisten nettisivuilta täältä.