Esteettömyys leirillä

Miten erityistä tukea tarvitsevien leirielämä mahdollistetaan?

Roihulla sisut leireilevät yhdessä muiden kanssa: osallistuvat samaan leiriohjelmaan kuin muutkin ja asuvat omien lippukuntiensa mukana leirilippukunnissa. Aikuiset sisut voivat halutessaan toimia pesteissä. Leirillä on panostettu esteettömyyteen ja esteettömyydellä, apuvälineillä ja avustajilla toteutetaan kaikille yhdenvertainen leirikokemus!

Esteettömyyden UKK

Mitä tarvitsen leirillä?

Leirillä sisut tarvitsevat aivan samat varusteet kuin muutkin. Lisäksi matkaan tulee ottaa omat henkilökohtaiset apuvälineet ja niiden huoltoon tarkoitetut tavarat.

Miten peseytyminen hoituu leirillä?

Ne, jotka terveydentilansa vuoksi tarvitsevat välttämättä lämmintä vettä peseytymiseen, voivat peseytyä perheleirin suihkussa, jonne rakennetaan esteetön kulku sekä riittävästi tilaa apuvälineille. Muut sisut peseytvät kuin muutkin leiriläiset: leirisuihkuissa, joista tulee melkoisen kylmää järvivettä. Myös osaan näistä suihkuista tulee esteetön kulku. Saunominenkin on mahdollista apuvälineidenkin kanssa.

Onko leirillä invavessoja?

Kyllä on! Vessat ovat bajamaja-tyyppisiä, joista osa on invavessoja.

Voiko leirille tulla vain osaksi aikaa?

Kyllä! Leirille voi tulla vaikkapa vain yhdeksi yöksi tai ihan koko leirin ajaksi. Voit yhdessä lähilippukuntasi kanssa miettiä, miten pitkäksi aikaa osallistut leirille.

Miten avustajien osallistuminen hoituu? Leirimaksu?

Avustajille on tarjolla tauotusta hommaan, jotta hekin saavat vapaa-aikaa ja mahdollisuuden kokea Roihua! Myös avustajat maksavat leirimaksun, mutta siihen on mahdollista hakea avustusta. Tiedotamme asiasta lisää, kun asia tarkentuu avustajien osalta.

Voinko asua oman lpk:n kanssa?

Kyllä, kaikki osallistuvat leirille ensisijaisesti oman lippukuntansa kanssa.

Voinko osallistua samoihin ohjelmiin kuin muut?

Kyllä voit! Joihinkin ohjelmiin voi olla mahdotonta osallistua esim. hankalan kulun takia, mutta pääsääntöisesti pyrimme järjestämään sisuille yhtäläiset mahdollisuudet osallistua leirin ohjelmaan.

Voinko osallistua leirin pesteihin?

Kyllä voit ja se on toivottavaa. Sisutiimi räätälöi juuri sinulle sopivan pestin!

Mitä jos sairastun leirillä?

Leiriltä löytyy leirisairaala, jossa päivystää lääkäreitä ja hoitajia ympäri vuorokauden. Jatkohoidosta päättävät lääkärit tapauskohtaisesti. Leiriltä myös pääsee tarpeen vaatiessa kotiin.

Perussairauksieni hoito ja seuranta leirillä?

Lähdemme olettamuksesta, että jokainen leirille osallistuva joko itse tai avustajan/lippukunnanjohtajan kanssa yhdessä hoitaa perussairauksiensa hoidon ja seurannan. Tarvittaessa siihen osallistuu myös leirisairaala, jolloin asiasta sovitaan erikseen. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet saa jääkaappiin säilytykseen. Erityisruokavaliot hoituvat leirikeittiöissä.

Miten pystyn liikkumaan leirillä? Eikös se ole metsässä?

Rakennettu leiriympäristö pyritään rakentamaan mahdollisimman esteettömäksi. Leiri on metsässä emmekä ryhdy maastoa muokkaamaan, joten jokaiseen paikkaan ei välttämättä ole mahdollista päästä edes liikkumisen erityisapuvälineitä käyttäen. Leirillä on kuitenkin myös riuskoja partiolaisia ja apua kiperissä paikoissa liikkumiseen järjestetään!

Pidempien matkojen liikkuminen, miten liikun esim. ohjelmasta toiseen?

Joskus pitkien välimatkojen kulkemista voi helpottaa polkupyörän tai tuunatun maitokärryn avulla. Myös toimintavälineiden avulla voi helpottaa maastossa liikkumista: kannattaa tutustua vuokrattaviin välineisiin www.valineet.fi-sivuilla! Aktiiviselle harrastajalle vinkkejä toimintavälineen hankintaan löytyy esim. täältä ja täältä

Mikäli tarvitset invataksikyytiä pidempien matkojen siirtymiin, tällainen on mahdollista. Jokaisen liikkuminen mahdollistetaan jotenkin!

Kaksi partiolaista kantavat kolmatta tätä tarkoitusta varten suunnitellussa pyörätuolissa metsän vaikeakulkuisessa maastossa
Kuva: Markus Perko