RUUANLAITTO

Leiriläiset

Leirilippukunnissa käydään ruokaostoksilla Troop Food Marketissa. Näytä ruokakauppoja on vähintään yksi jokaisessa alaleirissä. Ostoksiin ei tarvitse käyttää rahaa, vaan niitä varten on oma pistejrjestelmänsä, jossa ruokia ostetaan leirilippukunnan pisteillä. Ruokaostokset kannattaa kuitenkin suunnitella huolella, jotta pisteet riittävät kaikkeen tarvittavaan ja toisaalta niin, että ruokaa ei jää paljon yli.  Jamboreeorganisaatio tarjoaa kaikille leirilippukunnille ruokien valmistusvälineet, joten niitäkään ei tarvitse Suomesta asti rahdata.

Leirilippukunnat ostavat pisteillä kaupasta ainekset kaikkiin päivän ruokiin: aamiaiseen, lounaaseen ja päivälliseen. Ruokatarjonnassa on otettu huomioon erilaiset ruokavaliot ja allergiat, mutta toki myös ostosten tekijöiden pitää olla tarkkana, että kaikkien leiriläisten tarpeet tulevat huomioiduiksi.

Ruokakaupat ovat auki päivittäin klo 5.30–8.30 ja klo 15–19.00. Aukioloajoissa on poikkeuksia saapumis- ja lähtöpäivinä sekä niinä päivinä, jolloin illalla on koko leirin yhteinen ohjelma. Jotta kylmäsäilytystä tarvitsevat ruoka-ainekset säilyvät hyvinä valmistukseen asti, leirilippukuntien varusteisiin kuuluu kylmäsäiliö, jota varten noudetaan erikseen jäitä oman alaleirin jääpisteeltä. Ruuat voi joko suunnitella itse tai hyödyntää Jamboree Cookbookia , johon on kerätty helppoja reseptejä sekä menuehdotuksia.

Lähde: https://www.2019wsj.org/troop-food-shopping-menus/

Troop Food Marketeista on jo tehty havainnollistava esittelyvideokin, josta saa hyvän käsityksen siitä, miten homma tulee kesällä 2019 toimimaan.

IST:t

IST-ravintoloita on kolme. Niistä suurin on IST:ien alaleirin eli Echon yhteydessä. Kaksi muuta IST-ruokalaa ovat Pigott ja Fork in the Road. Suomen joukkueen IST:it ruokailevat todennäköisesti kaikki Echossa. Kaksi muuta on tarkoitettu jamboreella tyskenteleville, jotka majoittuvat jossain muussa alaleirissä. Näihin ruokaloihin vaaditaan erillinen passi. Echon ravintolassa voivat ruokailla kaikki IST.it.

IST-ravintoloiden ruokalistatkin löytyvät jo verkkosivuilta. Tältä näyttää Echon ruokalista jamboreen aikana. Aamiaista on tarjolla klo 5.30-10 ja päivällistä klo 17-22. Ruokailu on buffet, jossa asiakas kerää ruokansa itse.

Sellaisille ruokavalioille, joille on oman terveyden takia tärkeää, että oma ruoka ei kosketa muiden ruokia, joissa on itselle haitallisia ruoka-aineita, on IST-ruokalassa valmiiksi pakattuja lounasannoksia. Näitä on tarjolla mm. pähkinäallergikoille ja keliaakikoille. Lisää tietoa erillisistä lounaspakkauksista löytyy jamboreen ruokatiimin Special Diet Meal Kit Menus sivulta.

Lounaan jokainen IST kerää itse mukaan otettavaksi. Sitä varten on hyvä olla olemassa jokin rasia, kangaskassi tms. Summit2Go-lounaan jokainen kerää itse aamiaisen jälkeen sitä varten erillisestä linjastosta, jossa on tarjolla erilaisia ruokavaihtoehtoja, jotka eivät pilaannut lämpimässä ilmassa. Oman lounaspaketin saa kerätä Daily Lunch Ticket –lippua vastaan, joten kaverille ei voi kerätä lounaspakettia samalla.

Lähde: http://jamboreefoodteam.org/2019-staff-dining-info/

Kuvat: Ville Tarhala, Japani 2015

TELTTAILUA

Jamboreeorganisaatio tarjoaa kaikille leirille osallistuville teltat, jotka on varusteltu telttasängyillä.

Leiriläiset majoittuvat kahden hengen kupoliteltoissa. Omasta majoituskaverista sovitaan leirilippukuntien viimeisessä tapaamisessa. Meksikon partiolaiset ovat tehneet esittelyvideon alaleirin mallileiristä. Videolla esitellään niin teltat, keittiökatos kuin wc:t ja suihkutkin. Samalla pääsee kansainväliseen tunnelmaan kuuntelemalla espanjankielistä esittelyä.

IST:ien teltat ovat suurempia. Ne on varusteltu kerrosretkisängyillä, mikä mahdollistaa neljän hengen majoittumisen yhdessä teltassa. IST:ien lopullisesta määrästä riippuen Suomen joukkueen IST-telttoihin majoittuu 3-4 henkilöä. Telttajaosta vastaavat IST-mestarit: oman teltan kämppikset voi nyt käydä katsomassa Leirirekisteristä ! Kirjaudu sisään ja poimi valikosta Leiritiedot. Saat selville sekä telttasi että telttakavereidesi nimet.

Tärkeitä vinkkejä telttailuun:

NOVUS - JOTAIN IHAN UUTTA

Nykytekniikka on tullut myös partioon jäädäkseen. Jamboreen Novus-pelin pelaaminen on mahdollista kaikille osallistujille. Leiriläiset, IST:t ja muissa vastuutehtävissä olevat aikuiset (adult participants) saavat omat rannekkeensa pelin pelaamista varten. Kaikki pääsevät pelaamaan!

Novus on interaktiivinen tapa osallistua jamboreen eri ohjelmiin. Osallistujat ansaitseva virtuaalisia merkkejä ja palkintoja osallistuessaan jamboreen ohjelmapisteisiin ja muuhun toimintaan. Ohjelmapisteillä on ”touch pointit” joiden avulla voi leimata osallistuneensa kyseiseen ohjelmaan. Saavutuksiaan voi seurata  Jamboree Appin omalta sivulta. Linkkiä appiin ei ole vielä ilmoitettu, mutta eiköhän sekin saada viimeistään leirillä.

Novuksella voi myös kerätä uusia tuttavuuksia jamboreella. Jokaisella osallistujalla on oma profiili, joka perustuu ilmoittautumisessa annettuihin tietoihin. Profiilista vain nimi ja maa näkyvät muille osallistujille, eikä mitään pelin tietoja jaeta jamboreen ulkopuolelle. Novuksen avulla voi esimerkiksi pitää kirjaa, monestako eri maasta on tavannut ihmisiä. Se on yksinkertaista: rannekkeet tuodaan vierekkäin ja niitä painetaan yhtä aikaa. Sen jälkeen appin aikajanalla näkyy tieto ”You clicked with Zahare Mangolanga from Tanzania”. Helppoa ja hauskaa.

Esimerkki: Näin suoritat Ambassadeur Mondial -merkin

  • Tutustu partiolaisiin kymmenestä eri maasta.
  • Vieraile viidessa Global Develpmen Villagen näyttelyyn
  • Tutustu neljään Faith & Beliefs alueen kojuun
  • Osallistu Cultural Celebration –päivään.

Novuksen pelaaminen on täysin vapaaehtoista. Jos haluaa keskittyä vain kaikkeen tekemiseen, mitä leirillä on tarjota, ei ole mikään pakko edes ottaa Novus-ranneketta käyttöön. Jotkut Novuksen haasteista julkaistaan vasta leirin aikana, ja ne paljastetaan vain niille, jotka ovat jo aktiivisia pelaajia. Kannattaa siis aloittaa Novuksen pelaaminen heti, jos sitä haluaa kokeilla.