Oheismatkakuumetta?

Oheismatka alkaa viikkoa ennen leiriä, ja tiedossa on kuumaa tavaraa: käymme New Yorkissa, Washingtonissa ja Philadelphiassa. Jakaudumme kolmeen eri ryhmään, ja jokainen käy kaupungit läpi eri järjestyksessä.
Kannattaa muuten nyt jo huomata, että lentoyhtiöiden painorajoitus matkatavaroille on 23 kiloa. Pyri siis pitämään varusteesi kotoa lähtiessä alle 20 kilossa, jotta pystyt tekemään hankintoja oheismatkalla ja jamboreella. Suosittelemme, että matkavakuutuksesi on hyvä – ja että se kattaa sekä matkatavarat että sinut. Partiovakuutuskin on toimiva, mutta pienestä lisäsuojasta voi olla hyötyä.
Matkatiimi teki marraskuussa 2018 valmistelumatkan jenkkeihin ja vieraili jokaisessa kohteessamme. Kurkkaa alta valmistelumatkan saldoa ja tutustu kohteisiin!

NEW YORK

New York – kaupunki, joka ei koskaan nuku. Se on myös kaupunki, jossa nähtävää riittäisi vaikka moneksi viikoksi. Kahdessa päivässä ehtii juuri ja juuri ihastua tähän sykkivään metropoliin, jonka keskellä hotellimme sijaitsevat.

Kaupunkikierroksella pääsemme näkemään New Yorkin eri puolia Wall Streetistä China Towniin. Kierroksen aikana hypähdämme bussista kaikkiaan kolme kertaa:

 • Battery Parkissa pääsemme ihailemaan Vapaudenpatsasta Hudson-joen yli
 • 9/11 Memorialilla voimme kunnioittaa vuoden 2001 terroristi-iskun lähes 3000 uhrin muistoa, sortuneiden tornien raunioille rakennetun muistomerkin äärellä.
 • Central Parkissa nautimme lounaan kaukana kaupungin sykkeestä.

PHILADELPHIA

Philadelphia on paljon muutakin herkullinen tuorejuusto. Pääsemme itse asiassa aivan itsenäistyvän uuden valtion synnynsijoille, sillä Philadelphiassa allekirjoitettiin aikanaan Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus vuonna 1776. Kierroksen ehdottomat ykkösnähtävyydet ovat Independence Hall, jossa itsenäisyysjulistus aikanaan allekirjoitettiin sekä Liberty Bell, jota pidetään USA:n itsenäisyyden symbolina. Historia todella havisee tässä kaupungissa kaiken nykyajan digitalisen sykkeen keskellä.

WASHINGTON DC

Pääkaupunki, joka on varta vasten rakennettu pääkaupungiksi, on siitä hieno, että siellä kaikille hallinnollisille rakennuksille ja muistomerkeille on annettu sekä tilaa että näyttävä paikka kaupungissa. Monista elokuvista ja televisiosarjoista tutut White House ja United States Capitol tuttuine kupoleineen näyttävät tutuilta ja samalla kuitenkin erilaisilta. Se on vain ihan eri juttu nähdä omin silmin asioita kuin ruudun välityksellä.

Washingtonissa näkyy, miten yhdysvaltalaiset todella arvostavat ja muistavat omia merkkihenkilöitään sekä kunnioittavat veteraanejaan. Linja-autokierroksen aikana pysähdymme moneen kertaan ihmettelemään näyttäviä muistomerkkejä, kuten Lincoln Memorial, Martin Luther King’s Memorial ja World War II Memorial, jotka kaikki ovat vaikuttavia ja näyttäviä omalla tyylillään.

Pysähdymme myös Arlingtonin hautausmaalle, joka suorat valkoiset ristirivit jatkuvat symmetrisinä jonoina ja riveinä loputtomiin. Pysähdymme myös seuraamaan seremoniallista ja vaikuttavaa vahdinvaihtoa tuntemattoman sotilaan haudalla.

Kiertoajelupäivänä tulee pukeutua kiertämiämme kohteita kunnioittaen. Ei siis narutoppeja, hihattomia paitoja, minimikroshortseja saati paljasta vyötäröä. Arlingtonin hautausmaan turvatarkastuksen nopeuttamiseksi kierrokselle ei oteta mukaan kasseja (ne voi jättää bussiin). Kassien turvatarkastus vie huomattavasti kauemmin aikaa kuin ”pelkkien” ihmisten.

KALAHARI RESORTS

Kalahari Resorts on USA:n suurin sisävesihuvipuisto. Kalahari on autiomaa eteläisessä Afrikassa, ja Afrikka on aistittavissa kaikkialla tässä rentouttavassa lomakohteessa. Omistajat eivät vain ammenna ideoita Afrikasta, vaan ovat itsekin hurahtaneet maanosaan ja sen kulttuureihin. He vierailevat itse joka vuosi jossain päin Afrikkaa ja tuovat sieltä mm. erilaisia käsitöitä myytäväksi vesihuvipuiston myymälässä. Lisäksi afrikkalaisten taiteilijoiden työt ja valokuvat Afrikasta somistavat hotellipuolen leveitä ja pitkiä käytäviä.

Tekemistä riittää myös niille, joita hurjapäiset liu’ut eivät kiinnosta. Kalahari Resortsista löytyy mm.

 • hohtogolfrata
 • pakohuone
 • valtaisa pelialue
 • kauneushoitola (mahdolliset hoidot ja hieronnat pitää varata jo ennen matkaa)
 • useita ravintoloita, herkku- ja matkamuistomyymälöitä.

Sisävesihuvipuiston sisäänpääsy sisältyy oheismatkan hintaan. Muut palvelut ovat omakustanteisia.

Vesihuvipuiston ohjeita ja käytännön vinkkejä

 • Lue aina tarkasti vesiliu’un ohjeet ja noudata henkilökunnan ohjeita.
 • Vaikka vesihuvipuistossa sallitaankin, että neljän hengen lautalle menee vähemmän matkustajia, kaikki paikat pitää täyttää. Jos lautta on epätasapainossa, se voi hurjissa laskuissa heittää ympäri.
 • Bikinit eivät välttämättä pysy hurjimmissa laskuissa päällä. Kannattaa siis laittaa päälle t-paita
 • Toisin kuin Suomessa, myös t-paita ja shortsit ovat hyväksyttävät vaatteet. T-paita suojaa myös mahdollisilta kolhuilta ja hiertymiltä.
 • Voit myös virittäytyä liukujen tunnelmaan niitä esittelevällä videolla .

Hotellirannekkeet

Kaikki Suomen joukkueen osallistujat saavat hotellirannekkeen, joka

 • toimii hotellihuoneen avaimena (huoneen numero pitää muistaa)
 • toimii sisäänpääsylippuna vesihuvipuistoon
 • toimii maksuvälineenä (rannekkeelle voi ladata rahaa ja esim. ostaa vesihuvipuistosta virvoitusjuomia, koska uikkareissa on vaikea kuljettaa rahaa).

AMISH FARM AND HOUSE

Pääsemme tutustumaan Amishien perinteitä kunnioittavaan ja vanhanaikaiseen elämää, jossa oma yhteisö ja perhe ovat tärkeässä roolissa. Lancasterissa sijaitseva Amish Farm and House voi antaa ensin hieman hämmentävän vaikutelman nyyköttäessään ison kaupan parkkipaikan laidalla, mutta sisällä on aivan oma maailmansa!

Emme tietenkään voi tunkeutua sadan partiolaisen joukolla oikeaan amish-kotiin, mutta pääsemme silti näkemään ja kuulemaan heidän elämstään autenttisessa ympäristössä. Amish Farm and House on jo vuodesta 1955 esitellyt tämän erityislaatuisen kansanryhmän elämää ja tapoja.

Esittelykierroksen jälkeen pääsemme tutustumaan maatilan sivurakennuksiin, amishien perinteisiin tapoihin tehdä käsitöitä, kokeilemaan amishien suosimia potkupyöriä tai vaikkapa testaamaan taitojaan lehmän lypsämisessä.

Muistathan, että amisheja ei missään tilanteessa saa valokuvata. Heillä ei edes itsellään ole valokuvia itsestään ja kuvaaminen olisi loukkaus heidän vakaumuksiaan ja kulttuuriaan kohtaan. Amishien hevoskärryjä sen sijaan saa kuvata. Ne ovatkin vinkeä näky autoliikenteen keskellä.

HERSHEY'SIN SUKLAATEHDAS

Hershey’sin suklaamaailmassa jälkiruokavatsa ei varmasti poistu onnettomana. Suklaan tuoksu leijuu vastaan jo ovella. Suklaatehdas sijaitsee Hersheyssä, mutta ei suinkaan ole saanut nimeään paikkakunnan mukaan. Päinvastoin, Derry Churchin paikkakunta vaihtoi nimensä Hersheyksi suurimman työllistäjänsä – suklaatehtaan – mukaan. Suklaa näkyy kaikkialla kaupungissa, jopa katujen nimistä löytyy sellaisia herkkuja kuin Cocoa Avenue.

Suklaamaailman ohjelmassa on erilaisten herkkujen hämmästelyn lisäksi pääsemme harjoittelemaan erilaisten suklaamakujen tunnistamista sekä tutustumaan varsinaiseen suklaatehtaaseen. Vaikka leirille ei ehkä kannatakaan ostaa suklaatuliaisia teltassa sulamaan, voi ihmetellä jättimäisiä suklaalevyjä ja siten, miten kaikkiin lämpimiinkin ruokalajeihin voi tavalla tai toisella ujuttaa suklaata tai kaakaota.

OHEISMATKAN RUOKAPAIKAT

Oheismatkamme ruokailut on pääosin järjestetty ravintoloihin, joiden nimet varmasti ovat monille tuttuja: Hard Rock Cafe, Planet Hollywood ja Buca di Beppo ovat kaikki isoja ketjuja. Tunnettuus ei kuitenkaan ollut ruokapaikkojen ensisijainen valintaperuste.

Meille tärkeämpää on ollut, että nämä ravintolat ovat tottuneet ruokkimaan isoja ihmisjoukkoja ja kaikilla on kokemusta isoista koululais- ja opiskelijaryhmistä. Jokaisella valitsemallamme ravintolalla on tilat, joihin he pystyvät ja osaavat räätälöidä meille suomalaisille oman ruokailun.

Toinen erinomainen juttu on se, että näissä isoissa ja suosituissa ravintoloissa on opittu huomioimaan kaikki erilaiset allergiat. Kaikkiin ruokapaikkoihin toimitetaan ilmoitetut allergia- ja ruokavaliotiedot jo monta kuukautta ennen oheismatkaa. Ennakkomatkan aikana ravintoloita testattiin myös nopeasta reagoinnista ilmoittamattomaan allergiaan. Kaikissa ravintoloissa kokit selviytyivät haasteesta erinomaisesti.

Mukana olevalta matkaoppaalta voi aina tarvittaessa varmistaa, miten allergiaruoka on kyseisessä ravintolassa järjestetty. Aina kannattaa varmistaa ruuan sopivuus ennen syömistä, jos asia vähänkään allergiasi takia arveluttaa.

OHEISMATKAN HOTELLIT

Kaikki oheismatkan hotellit ovat neljän tähden tasokkaita hotelleja erinomaisella sijainnilla. Tarjolla on mukavasti vaihtelua historiaa havisevista lähes satavuotiaista art deco -hotelleista juuri hiljattain kokonaan remontoituihin väriä hehkuviin majoituspaikkoihin. Leiriläiset ja IST:it majoittuvat tilavissa neljän hengen huoneissa.

Erinomainen sijainti tarkoittaa myös sitä, että kaupungin äänet kantautuvat useisiin huoneisiin. Herkkäunisten kannattaa siis varautua korvatulpilla. Alla on listattu eri majoituspaikkamme matkaryhmittäin. Matkaryhmän nimi on määräytynyt sen mukaan, mistä kyseinen ryhmä starttaa USA:n kiertueensa.

New Yorkin matkaryhmä

Philadelphian ryhmä

Washington DC:n ryhmä

LINJA-AUTOSSA OMPI TUNNELMAA

Siirtymät eri paikkakuntien välillä, muut pidemmät välimatkat sekä kaupunkien kiertoajelut matkustamme mukavasti Academy Bus Linesin laadukkailla linja-autoilla. Busseissa on ilmastointi, wc, tilavat hattuhyllyt, mahdollisuus ladata mukana olevia erilaisia mobiililaitteita usb-liitännällä (muista oma laturi!) sekä mikä tärkeintä, ilmainen wifi. Wifin kautta ei voi katsoa videoita, mutta pikaviestimet ja someselailu kyllä onnistuu.

Pitkille matkoille linja-autoihin varataan juomavesipulloja ja uloskäynnin vieressä käsidesi, jota kannattaa käyttää aina bussiin tullessa ja etenkin ennen ruokailuja.

Suuremmissa matkaryhmissä meitä on viisi linja-autolastillista suomalaisia partiolaisia. Jotta oma bussi löytyy helpommin, kaikki bussimme värikoodataan. Koko matka taittuu siis esimerkiksi bussissa ”NY RED” tai ”DC BLU”, eikä tarvitse joka pysähdyksellä kurkkia, että oliko tämä nyt se meidän bussi vai jonkun muun. Koodeista ja omasta bussiryhmästä tulee tarkempaa tietoa lähempänä lähtöajankohtaa.

MATKAOHJELMAT

MATKARYHMITTÄIN

Mikäli palat jo halusta tietää, missä järjestyksessä oma matkaryhmäsi kiertää huikeat oheismatkakohteemme, voit kurkata oman ryhmäsi aikataulun alla olevista pdf:stä. Oman matkaryhmäsi näet leirirekisteristä .

"NY"

"DC"

"PHI"

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

TURVALLISESTI OHEISMATKALLA

Oheismatkan turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota niin hotellivalinnoissa, kuljetusten suunnittelussa kuin valituissa kohteissakin.

Liikkuminen: Oheismatkalla kukaan ei liiku yksin, eivät edes aikuiset. Hotellien ulkopuolella liikutaan aina vähintään pareittain tai ryhmissä. Leiriläisillä on aina vähintään kaksi aikuista johtajaa mukana, kun liikutaan ryhmässä hotellin ulkopuolella. Leiriläisillä on hotelliin saapumisaikana klo 22.00. USA:ssa on suurissa kaupungeissa turvallista, kun pysyttele sovitun alueen rajojen sisäpuolella. Tarkkaile silti ympäristöäsi ja kysy apua muilta oheismatkalaisilta/oppaalta/matkaryhmän johtajilta, jos jokin asia huolestuttaa tai arveluttaa. Apua saa aina!

Joukkueen päivystys: Hotelleissa on kerroksissa joukkueen osoittama kerrospäivystäjä, jonka puoleen voi ongelmatilanteissa kääntyä vaikka keskellä yötä. Hotellien aulassa on joukkueen ylläpitämä hotellipäivystys, jos sinulle tulee kysymyksiä.

Tunnisteet: Oheismatkan bussit on värikoodattu, kuten myös kaikkien oheismatkalaisten matkatavarat, jotta matkustaja tavaroineen päätyy aina oikeaan bussiin. Käytämme joukkueen partiohuivia aina ja kaikkialla, mutta koska poikkeus pitää olla, niin se on Kalaharin vesihuvipuisto, jossa kaikki suomalaiset tunnistaa erityisestä rannekkeesta.

Huolehdi tavaroistasi: Älä pidä kaikkia rahoja ja pankkikortteja mukanasi, vaan säilytä osaa matkatavaroissasi tai hotellihuoneen tallelokerossa. Rahojen ja passin säilyttämiseen kannattaa hankkia kaulapussi/rahavyössä. Arvotavaroita ei koskaan pidä jättää näkyville edes hotellihuoneessa eikä omaa reppua saa jättää vartioimatta minnekään.

OHEISMATKALLA OMA ORGANISAATIONSA

Oheismatka on jaettu kolmeen matkaryhmään. Jokaisella matkaryhmällä on nimetty matkanjohtaja. Matkaryhmät on vielä jaettu lentoryhmiin, joilla jokaisella on vastuuaikuinen. Lentoryhmätkin on vielä pilkottu pienempiin, helposti hallittaviin lentomatkaryhmiin, joilla on oma vastuujohtaja/t.

Oheismatkaryhmä matkaa 3-5 eri bussilla. Jokaisessa bussissa on kaksi vastuullista bussijohtajaa. Oheismatkan jokaisessa bussissa on sekä aikuisia johtajia että leiriläisiä (noin 1 aikuinen 4 leiriläistä kohden). Oheismatkalla on oma johto- ja viestintäorganisaationsa, jolla on tarvittaessa suorat ja nopeat yhteydet sekä Suomeen että matkan järjestelyistä vastaavaan matkatoimistoon.