Mitä jamboreella tehdään? Millaista ohjelmaa siellä oikein on? No, jamboreella ei kukaan varmasti jää toimettomaksi! Koko valtava leirialue on täynnä erilaisia ohjelmapisteitä, joista löytyy aktiviteetteja jokaiseen makuun.

Summit Bechtel Reserven ylpeys on etenkin sen tarjoama monipuolinen seikkailuohjelma. Alueelta löytyy kilometrikaupalla zipline-ratoja ja jamboreella on mahdollista päästä kokeilemaan mm. koskenlaskua ja Wipeout-vesiohjelmaa. Adrenaliinintäytteisen seikkailuohjelman lisäksi ohjelmarungosta löytyy onneksi aktiviteetteja rauhallisempaankin makuun. Kulttuuriohjelmassa pääsee mm. tutustumaan eri uskontoihin sekä pohtimaan syvällisesti maailman nykytilaa.

Jamboreella ohjelma ei suinkaan pääty päiväaktiviteettien jälkeen, sillä jokaisena iltana on tarjolla myös iltaohjelmaa. Suuret stadionohjelmat kokoavat koko huiman 45 000 partiolaisen joukon yhteen kolme kertaa jamboreen aikana! Muina iltoina vietetään mm. pienempiä alaleirien iltoja - niihinhän osallistuu vain noin 2000 partiolaista eli jopa enemmän kuin Suomessa osalle piirileireistä !

Tältä sivulta löydät lyhyet kuvaukset muutamasta ohjelmapisteestä - muistathan kuitenkin, että järjestäjäorganisaatio pidättää oikeuden mahdollisiin ohjelmamuutoksiin.


SEIKKAILU - ADVENTURE

Aerial Sports eli Aktiviteetteja ilmassa
The Ropes on leirialeen yläpuolella 7,5 m korkeudessa risteilevä köysirataverkosto. Ilmaohjelmaan kuuluvat myös erilaiset tasapainopuomit ja kiipeilyverkot. Vauhdinhurmasta nauttivat uskalikot voivat päästä ihastelemaan leirialuetta sen yläpuolelta köysiradan lintuperspektiivistä. Vauhti voi nousta jopa 80 km/h samalla kun liitää jamboreealueen Adventure Valleyn yli. The Canopy on toisella tavalla jännittävä. Siinä pääsee liukumaan puusta puuhun köysirataa pitkin, korkealla maan pinnan yläpuolella totta kai, kun kerran ilmaurheilusta on kyse.
Aquatics eli Vesijuttuja
Jamboreealueen järvet ja vesialtaat tarjoavat valtavasti erilaisia vesiaktiviteetteja. Goodrich järvellä leiriläiset pääsevät kalastamaan, kajakki-, kanootti- ja dragonmelomaan, soutamaan tai sup-lautailemaan. Järveltä löytyy myös fyysisyyttä ja ketteryyttä vaativa esterata! Bravo järvellä on ohjelmaa kokeneemmille melojille. Järvien lisäksi alueella on neljä tekojärveä, joihin pääsee uimaan vaikka opettelemaan sukellusta!
Climbing eli Kiipeily
Boulder Cove ja The Rocks muodostavat vaatimattomasti maailman suurimman ihmisen rakentama kiipeily-ympäristö. Kiipeilypisteitä on kaikkiaan 125. Lisäksi löytyy 100 lohkarekiipeilypistettä ja vielä 42 kalliolaskeutumispistettä. Jokaiselle varmasti löytyy sopivanlainen rata, on sitten aloittelija tai melkein jo ammattilainen.
Extreme Sports eli Extreme-lajit
The Trax on maailman toiseksi suurin BMX-rata-alue (25 363 neliömetriä). Ratoja on sekä ulkona että sisätiloissa. Leirialueella on myös maailman toiseksi suurin skeittiramppialue. Alue jakautuu kuuteen eri osaan, ja jälleen on jokaiselle tarjolla jotakin, niin aloittelijoille kuin skeittilaudan päälle syntyneille. Maastopyöräiystä innostuneille jamboree on varsinainen Shangri-La. Pyöräiltäviä polkuja riittää 43,5 kilometrin edestä ja tarjolla on myös haastavia mäkiosuuksia kokeneille pyörätaitureille. Lisäksi alueella pääsee frisbeegolfaamaan ja jopa kokeilemaan mountainboardingia, mitä ikinä se sitten onkaan.
Rafting eli Koskenlasku
Koskenlaskuaktiviteetti on puolen päivän mittainen seikkailu New Riverillä. Koskenlaskuseikkailuun tarvitaan ennakkovaraus. New River ei ole suurin, mutta geologit pitävät sitä yhtenä maailman vanhimmista joista.
Shooting Sports eli Ampumaurheilu
The Bows and Barrels (Jouset ja Tynnyrit) tarjoaa mahdollisuuden kokeilla monia erilaisia ampumaurheilulajeja. Suomessa partion ja ampumalajien yhdistäminen tuntuu vieraalta, mutta Yhdysvalloissa se on yksi suosituimmista partioleirien aktiviteeteista ja aktiviteeteista vastaavat hyvin koulutetut asiantuntijat. Aktiviteetteina on tarjolla mm. jousiammuntaa tai softball-aseella ampumista.

Mt. Jack palkitsee valloittajansa

Tässäpä oiva esimerkki jamboreen ohjelmasta, jossa kävelykunnolle on käyttöä. Leiriläisillä on mahdollisuus kavuta läheisen Jack-vuoren huipulle. Päivän mittaisella vaelluksella pääsee ihan tosissaan kapuamaan, mutta avautuvat maisemat Summit Bechtel Reseven korkeimmalta huipulta ovat todella näkemisen arvoiset. Sieltä näkee koko jamboreealueen sekä New River Gorgen, jossa järjestetään leirin koskenlaskuohjelmaa.

Koko päivä ei mene vaeltamiseen, vaan perillä on tarjolla monenlaista aktiviteettia . Ohjelmassa on monenlaisia pelejä ja kisoja, sekä mahdollisuus tutustua erilaisiin kulttuureihin: suosittuihin skotlantilaisiin peleihin, amerikkalaisten uudisraivaajien elämään sekä alkuperäiskansojen eli intiaanien mallikylään.

Päivän päätteeksi nautitaan iltanuotio-ohjelmasta ja herkutellaan BBQ-ruualla.

Patikkareissun reittiin voit tutustua oheisella videolla tarkemmin.


CENTRO MONDIAL

Faith and Beliefs
The Foundations, Faith and Spirituality –alueella on mahdollista päästä tutustumaan erilaisiin uskontoihin ja miettiä, miten eri uskontojen perinteet linkittyvät toisiinsa. Jos Messengers of Peace rauhanlähettilääksi ryhtyminen kiinnostaa, kannattaa piipahtaa täältä.
North American Dream eli Pohjoisamerikkalainen unelma
Erilaiset aktiviteetit ja näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden tutustua jamboreen kolmen järjestäjämaan, Kanadan, Meksikon ja Yhdysvaltojen, erityispiirteisiin
Living in the 21st Century eli Elämää 2000-luvulla
Alueen toimintapisteissä sukelletaan 2000-luvun tuttuun ja tuntemattomaan maailmaan. Aiheita ovat mm. ruoka, tutkimus, viestintä ja media, liikenne, tulevaisuuden työvoima ja maailmankansalaisuus.
Global Development Village
Global Development Village (GDV) tarjoaa interaktiivista ja pysähdyttävää tietoa maailman nykytilanteesta. Tarkoituksena on tuoda nuoret eri puolilta maapalloa yhteen keskustelemaan ja ideoimaan yhdessä, miten yhdessä voimme luoda parempaa maailmaa. GDV:n teemat nousevat suoraan YK:n kestävän kehityksen tavoitteista: kehitys, ympäristö ja rauha.


STADIUM EVENTS

Stadium Shows eli Suuret yhteistapahtumat
Yhteisiä suuria massatapahtumia on jamboreen aikana kaikkiaan kolme (avajaiset, päättäjäiset ja Unity Show eli ”Yhtenäisyyden juhla”). Ne ovat yksi jamboreen huippukohdista, kun oikeasti pääsee elämään, näkemään ja kokemaan suurtapahtuman yhdessä kaikkien muiden osallistujien kanssa. Luvassa on musiikkia, teatteria ja mukavia yllätyksiä. Ehkäpä joku kuuluisuuskin piipahtaa paikalle.
Base Camp Bashes eli Alaleirien illat
Niinä iltoina, kun leiriläiset eivät kokoonnu suurtapahtumaan stadionille, on luvassa alaleirien ohjelmaa. Pitää toki muistaa, että alaleirit ovat kooltaan suurempia kuin Suomen suurleirit. Luvassa on energistä festivaalitunnelmaa, joka syntyy yhdessäolosta, konserteista ja jammailusta.