Isawaonsen ylvään Fujin liepeillä


Sumomiehet käyvät vuorelle, karaokeen ja kylpylään. 
Japanin korkein vuori Fuji on kiehtonut pientä ihmismieltä vuosituhansia, eivätkä sen lumolta säästy Suomen joukkueen oheismatkalaisetkaan.

3776 metriä korkea vuori on ollut pyhä niin buddhalaisille kuin shinto-uskonnon edustajille ja sen muotokuvan ovat maalanneet ja kaivertaneet tai muuten ikuistaneet sadat taiteilijat.

Nykyisin parisataatuhatta ihmistä tarpoo joka vuosi neljän kilometrin korkeuteen tehden Fujista Japanin suosituimman yksittäisen nähtävyyden. Lisäksi matkailijoita saapuu eri puolilla Fujin alueella sijaitseville näköalapaikoille valokuvaamaan ja ihastelemaan vuorta. Suomen joukkueen oheismatkalaiset vierailevat Fujin liepeillä Isawaonsenin kaupungissa. Samalla päästään vuoren lisäksi silmäilemään tarkemmin Japanin luontoa jylhimmillään haikin merkeissä.

16262633357_a886152322_zHaikilta on suora näköyhteys Fuji-vuoren komeaan siluettiin.

Tyynen pintansa alla Fuji on aika tempperamenttinen kaveri:  Se on uinuva tulivuori. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä, sillä Fuji purkautui viimeksi 1700-luvulla. Fujin rinteetkin ovat sen verran loivat, ettei niiden kapuamiseen tarvita erityisiä varusteita.
Fuji sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Tokiosta, ja kirkkaana päivänä sen hahmon voi erottaa pääkaupungista asti.

Kylpylät

Japanissa ei voi käydä pulahtamatta ainakin kerran oikein kunnon kylpyyn paikalliseen tapaan. Kylpeminen on yhtä tärkeä osa japanilaista perinnettä kuin saunominen on suomalaista. Japanilaiset kylpevät kaikkialla, minne voi mukavasti sujahtaa lillumaan: muun muassa ofuroissa (ammeissa), sentoissa (kylpylöissä)  ja onseneissa (lähteissä). Perinteiseen hyvinvarusteltuun japanilaiseen asumukseen kuuluukin oma kylpyallas – joskin nykyinen tiukaanahdettu kaupunkielämä ja pienet asunnot ovat tehneet kotiammeista hieman harvinaisempia.

Luksuskylpyelämystä halajaville paras paikka ovat onsen ryokanit, kuumien lähteiden yhteyteen perustetut majatalokylpylät. Siellä vieraat rentoutuvat kuumissa lähteissä köllien ja majatalon rauhasta ja herkuista nautiskellen. Lähteissä kylvetään usein taivasalla, luonnon keskellä.

Kesällä 2015 japanilainen ryokan kylvettää ja kestittää Suomen joukkueen oheismatkalaiset oikein perijapanilaiseen tyyliin!

Karaoke

Oheismatkalla emme vain paina nähtävyydeltä toiselle otsa kurtussa ja kamerat tanassa, vaan pysähdymme tuokioiksi myös nauttimaan japanilaisesta olemisenmuodosta ja hauskanpidosta. Siihen kuuluu olennaisena osana karaoke, tuo viihdemuodoista jaloin, jonka oheismatkalaiset kokevat alkuperäisessä ympäristössään.

Japanissa karaoke on suosittu ajanviete ja mikkiin tarttuvat yhtälailla bisnesmiehet ja -naiset kuin koululaiset ja kaveriporukat. Kaupungit ovat täynnä aamuvarhaisesta yömyöhään auki olevia karaokekomplekseja, joissa voi olla useita kerroksia ja kymmeniä lauluhuoneita. Niihin kaveriporukat sulkeutuvat tulkitsemaan hittejä ja klassikoita kukin omalla tyylillään. Laulutaidolla ei ole tässä lajissa mitään väliä – ja hauskaa on kaikilla.
Aikuista naista biisilistalta ei löydy (tai mistä sitä tietää), mutta lähes kaikki muut hittibiisit kyllä. Vaikka suomalaisten humpparavintoloiden vapaan mikin iltamat ovat toki kivoja, tämä on taatusti vielä kivempaa!

Oheismatkasivulle