Oheismatka

kioto-kartta2

Oheismatka Japanissa

Ennen varsinaista maailmanleiriä Suomen jamboreejoukkueen jäsenillä on mahdollisuus osallistua kiertomatkalle Japanissa. Koluamme noin viiden päivän ajan Japanin pääsaarta Honshūa.

Emme tyydy vain matkaesite-Japaniin, vaan tutustumme maan kulttuuriin, nykypäivään, ihmisiin ja elämänmenoon veikeistä vinkkeleistä.

Matkaryhmät

Oheismatkalle lähtevät joukkueen jäsenet on jaettu oheismatkaryhmiin. Jokaisella oheismatkaryhmällä on vastuujohtaja. Jokainen osallistuja on saanut tiedon omasta matkustusryhmästään, joka on esimerkiksi OMR1, LMR3, OMR11a tms. Mikäli et tiedä omaa matkustusryhmääsi, ole yhteydessä leirilippukunnanjohtajaasi tai IST-mestariin.

Oman ryhmän mukana matkustetaan koko oheismatkan ajan ja matkalla noudatetaan yhteistä päiväohjelmaa sekä joukkueen sääntöjä.  Ryhmä koostuu 45 jäsenestä ja yhdestä oheismatkaoppaasta eli OMOsta. Matkalla on myös päiväohjelmaa, jonka aikana oheismatkaryhmät jakautuvat edelleen pienryhmiin.

Oheismatkaryhmiä on 13, joista kolme on IST-ryhmiä ja kymmenen leiriläisten ryhmiä. Ryhmät matkustavat Japaniin ja oheismatkalla hieman eri rytmissä, vaikka ohjelma ja kohteiden järjestys on sama. Näin vältämme ruuhkaa mm. majoituksissa ja mahdumme lentokoneisiin.

Oheismatkaryhmissä on jäseniä eri leirilippukunnista. Kaveritoiveet on pyritty ottamaan huomioon siinä määrin kuin se on matkajärjestelyjen puitteissa ollut mahdollista.

Matkustusryhmän johtaja ilmoittaa mihin aikaan ja missä ryhmä kokoontuu Helsinki-Vantaalla. Varaudu olemaan lentoasemalla ainakin 3 tuntia ennen ryhmäsi lentojen lähtöä. Eetenkin jos matkustat Helsinkiin kauempaa, suosittelemme varaamaan saapumiseen reilusti pelivaraa esimerkiksi junan myöhästymisen varalta.

Kunkin matkaryhmän vastuujohtaja on yhteydessä oman matkaryhmänsä matkustajiin sähköpostilla 5.7. mennessä. Tällöin matkaryhmä saa ohjeistuksen siitä, koska ja missä lentokentällä kokoonnutaan. Tapaaminen on kuitenkin kaikilla ryhmillä vähintään kahta tuntia ennen lentoa.  Mikäli et ole saanut matkaryhmän johtajaltasi viestiä 5.7. mennessä, ota yhteys matkapäällikköön (sami.kuivasaari@partio.fi).

Oheismatkalle suuntaavat ISTit lennähtävät  kohti Japania 19.7. ja leiriläiset joko 21. tai 22.7.

Reitti ja ohjelma

Oheismatkalla vietetään kaksi päivää Tokiossa, päivä Isawaonsenin kaupungissa ja kaksi päivää Kiotossa.

Ohjelma on jaettu neljään teemaan: urbaani & moderni Japani, perinteinen Japani, Japanin luonto sekä Japanin kulttuuri ja tavat. Kaikkea ohjelmasta emme paljasta ennen oheismatkan alkua. Jokaiseen matkapäivään mahtuu  yllätyksiä.

Tarkat tiedot päiväohjelmasta, aikatauluista ja varustuksesta ryhmä saa OMOltaan jokaisen päivän aluksi.

Oheismatkalla joukkueen jäsenillä on myös vapaa-aikaa. Osa vapaa-ajasta vietetään kaupungissa, joten halukkailla on mahdollisuus mm. ostoksille. (Muistathan kuitenkin, että ostoksesi seuraavat sinua Yamaguchin jamboreeleirille ja ovat siellä vastuullasi koko leirin ajan.)

Oheismatkalla kaupungista ja kohteesta toiseen matkustetaan busseilla ja junalla.  Päiväohjelmien aikana liikutaan toki myös jalan.

Majoitus tapahtuu 2­-4 hengen huoneissa. Osa hotelleista on japanilaistyylisiä ryokan-majataloja, joissa nukutaan futon-patjoilla tatami-lattioilla.

Matkan kulku on seuraava:
1. päivä: Saapuminen pääkaupunkiin Tokioon. Tutustumista metropolin nähtävyyksiin.
2. päivä: Kaupunkiaiheista yllätysohjelmaa Tokiossa.
3. päivä: Päivä Isawaonsenin luonnonkauniissa kaupungissa parin tunnin ajomatkan päässä Tokiosta. Luontoretken jälkeen perinteinen japanilainen illanvietto ja yöpyminen.
4. päivä: Siirtyminen kulttuurikeidas Kiotoon ja ohjelmaa Kiotossa.
5. päivä: Ohjelmaa Kiotossa. Tutustumista muun muassa kaupungin temppelialueisiin.

Oheisesta kaaviosta näkee, miten ryhmät liikkuvat oheismatkalla. Oheismatkalaiset saavat tiedon matkaryhmästään lentotietojensa yhteydessä.

ryhmien aikataulutaulukko

Leiriläisryhmät 4, 5 ja 6 odottavat oheismatkansa jälkeen leirin alkua päivän. Tämä johtuu lentoaikatauluista. Odotuspäivän aikana ruokailu ja majoitus on järjestetty.

Oheismatkalla tarvitset:

 • juomapullo
 • kesäistä kaupunkivaatetta n. 5 päiväksi sekä haikille (sateeseen, helteeseen sekä viileämpiin iltoihin)
 • hyvät kengät kaupunkiin JA luontoon (esim. vaelluslenkkarit tai -sandaalit)
 • omat hygieniavälineet sekä tarvitsemasi lääkkeet (hammasharja, pesuaineet ym. – ei pyyhettä)
 • kello
 • Suomen Partiolaisten edustushuivi (partiohuivia käytetään koko matkan ajan)
 • halutessasi kamera ja kännykkä sekä laturit ja adapteri
 • joukkueen T-paita sekä hattu (hatun saat lentoasemalla)
 • menomatkan ajan käytetään joukkueen paitaa sekä hattua
 • muki ja lusikka
 • käsidesi halutessasi
 • tärkeät dokumentit (passi kopioineen, Safe from harm -todistus ym. – älä pakkaa mitään arvokasta leirialueelle matkaavaan laukkuusi)

Oheismatkalla et tarvitse muun muassa:

 • pyyhe
 • makuupussi ja -alusta
 • uima-asu
 • partiopaita
 • ruokailuvälineet (pl. lusikka ja muki)

Oheismatkalla rinkat kuljetetaan lentoasemalta suoraan leirialueelle kuorma-autoilla. Oheismatkalla tarvitsemasi varusteet pakataan päiväreppuun. Saapuessasi Japaniin on lentoasemalla mahdollista siirtää vielä tavaroita rinkasta päiväreppuun, eli kaikkia oheismatkan varusteita ei tarvitse mahduttaa käsimatkatavaroihin. Rinkasta päiväreppuun siirrettävät tavarat tulee pakata rinkkaan helposti saataville, jotta päivärepun täydennys onnistuu ripeästi. Rinkat kuljetetaan leirialueelle ja säilytetään oheismatkan ajan kuorma-autoissa, joten pakkaa tavarasi hyvin. Matkatavarat saat ensimmäisen leiripäivän aikana. Älä pakkaa leirialueelle siirtyvään laukkuusi mitään arvokasta.

Matkanjärjestäjä

Oheismatkalla vastuullinen matkanjärjestäjä on Suomen Matkatoimisto (SMT). Suomen jamboreejoukkuetta edustaa oheismatkamestari Veli-Matti Kunnari. Matkan sujuvuudesta huolehtivat myös joukkueesta pestatut oheismatkaoppaat eli OMOt. Oheismatkaan liittyvistä asioista voit kysyä oheismatkamestari Veli-Matti Kunnarilta, veli-matti.kunnari@partio.fi, tai matkapäällikkö Sami Kuivasaarelta, sami.kuivasaari@partio.fi.

 

Ensimmäinen matkakohde: Tokio

Japanin pääkaupunki Tokio on maailman suurimpia metropolialueita, ja suomalaiseen silmään kuin tieteiselokuvan tapahtumapaikka.

Tokio ei kuitenkaan ole yhdestä bambusta veistetty, vaan sulkee sisäänsä monenmoista tunnelmaa ja maisemaa.
Lue lisää »

Toinen matkakohde: Isawaonsen

Matkan aikana tehdään haikki Fuji-vuoren lähialueiden luonnonkauniisiin maisemiin. Isawaonsenin metsistä avautuu kaunis maisema kohti yhtä Japanin tunnetuimmista symboleista: Fuji-vuorta.

Lue lisää

Kolmas matkakohde: Kioto

Maailmanperintökohderohmu Kioto on kaupunki, jossa Japanin tuhansia vuosia vanhat perinteet yhä elävät ja hengittävät. Kiotossa voi vaellella puutarhoissa, mykistyä temppeleissä – tai törmätä kadunkulmassa puukengillään tapaamiseen kopistelevaan geishaan.
Lue lisää