WA

Kolmella jamboreelaisella todettu aivokalvontulehdus – oireita tarkkailtava

Jamboreelle osallistuneita on sairastunut aivokalvontulehdukseen Britanniassa ja Ruotsissa. Todettuja tartuntoja on Ruotsissa yksi ja Britanniassa Skotlannissa kaksi. Suomessa tautiepäilyjä ei ole. Kyseessä ei ole Japanin aivokuume. Tautiin sairastumisriski on pieni. Suomalaisten kannattaa silti tarkkailla itseään oireiden varalta muutaman päivän ajan.

Partioliikkeen maailmanjärjestö WOSM on tietoinen tartunnoista ja konsultoinut asiassa WHO:ta. Myös he kehottavat seuraamaan mahdollisia oireita. Suomalaisviranomainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei suosittele rutiininomaista estolääkitystä leirille osallistuneille.

Partiolaisten sairastama tauti on  bakteerin aiheuttama tulehdustauti, joka ei ole Japanin aivokuume eli Japanin engefaliitti, joka on viruksen aiheuttama.

Meningiittiin sairastuminen vaatii läheisen kontaktin sairastuneeseen tai tautia kantavaan henkilöön. Yleisimmät aiheuttajabakteerit ovat pneumokokki (Suomessa 40 tapausta vuodessa) ja meningokokki (25 tapausta vuodessa). Bakteerin aiheuttamat taudit ovat henkeä uhkaavia ja vaativat kiireellisen antibioottihoidon.

Armeijan käyneet suomalaiset on rokotettu meningokokin varalta.

Millaiset oireet ovat?

Tärkeää on tunnistaa oireet, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian. Korkea kuume, päänsärky ja tajunnan häiriöt ovat tyypillisiä bakteerin aiheuttaman aivokalvontulehduksen oireita. Jokaisella sairastuneella on ainakin jokin näistä oireista. Tyypillisten oireiden lisäksi tutkimuksissa havaitaan usein niskan jäykkyys. Tällöin leuan taivuttaminen rintaan kiinni ei onnistu.

Jos jamboreella olleille tai heidän läheisilleen ilmaantuu oireita, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin. Tällöin on tärkeää kertoa skotlantilaisten partiolaisten tautitapauksesta. Mikäli leiriläinen on ollut kontaktissa skotlantilaisiin, on siitä mainittava. Meningokokin aiheuttaman taudin itämisaika on 3–4 vuorokautta (voi olla toisinaan myös 2–10 vuorokautta).

Bakteerimeningiitti vaatii aina antibioottihoidon. Jos taudin aiheuttaja on meningokokki, annetaan antibioottisuojaus sairastuneen kanssa pitempään läheisessä kosketuksessa olleille. Tämän vuoksi on tärkeää kertoa mahdollisista oireista tai sairastumisesta välittömästi myös Suomen jamboreejoukkueen lääkärille (Jari Autti, p. 0400 198 037).

Lisätietoja aivokalvontulehduksesta
Maailmanjärjestö WOSMin tiedote asiasta
THL:n uutinen asiasta

Uutista päivitetty 18.8. tiedolla Ruotsin sairastuneesta ja WOSMin tiedotteesta ja 19.8. THL:n uutisella.