19977092971_a34aba9231_z

Jamboree päättyy, matka jatkuu

Ympäri Japania matkaryhmittäin hajaantuneet Suomi-muumit ovat taas heränneet lähtötunnelmiin. Tänään kotiin suuntaavat viimeisetkin joukkueen leiriläiset. Joukkueen matkassa palaavista ISTeistä loput lähtevät huomenna, osa omatoimimatkaajista reissaa maailmaa ristiin rastiin vielä senkin jälkeen.

Mutta olipa paluulippuun kirjattu mikä aikataulu tahansa, matka taitaa jatkua koko joukkueella vielä pitkään. Kenenkään pää tuskin päivittyy arkeen yhtä nopeasti kuin lentokone tuo Japanista Helsinki-Vantaalle. Kun aikaerorasitus hälvenee, saattaa huomata, että jamboreen jäljiltä erilaiselta vaikuttavat paitsi kaukomaiden kulttuurit, myös se ikioma. Joitain asioita on ehkä oppinut arvostamaan entistä enemmän, toisia voi olla valmis kyseenalaistamaan herkemmin kuin ennen.

Sitähän sanotaan, että pitää käydä kaukana, että näkee lähelle.

Kotijoukoissa vallitsee ainakin joukkueelle kiirineiden viestien perusteella jo kova ikävä ja odotus. On vaihdettu puhtaita lakanoita, käyty poimimassa marjoja, kokattu herkkuruokia odottamaan ja taaplattu eteisen lattiaan ulko-oven edustalle odotuspainauma. Kaikki tämä touhotus on sekin palaajalle mahdollisuus nähdä koti arjesta poikkeavassa valossa. Kaukomatkalainen saa tuoreita karjalanpiirakoita natustellessaan varsin konkreettisen muistutuksen siitä, kuinka kovasti ne yleensä niin itsestään selvästi siinä ympärillä pörräävät läheisimmät välittävät.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Olemme joukkueena varmasti kasvaneet paljon. Paras osoitus siitä ovat joukkueen nuorimmat:

Te, jotka lähetitte matkaan leiriläisen, saatte takaisin ISTin. Neljän vuoden kuluttua nykyisestä Suomen jamboreejoukkueesta ei maailmanleirille Yhdysvaltoihin palaa leiriläisenä kukaan. Koko Japanissa nyt remunnut joukko on 24. maailmanjamboreen koittaessa potentiaalista porukkaa tarttumaan kansainvälisen palvelutiimin monenkirjaviin pesteihin.

Osin Japanin reissun tarkoitus onkin ollut kasvattaa seuraavaa vapaaehtois- ja johtajasukupolvea, jotta nuoremmille partiolaisille voidaan jatkossakin tarjota mieleenpainuvia elämyksiä kaukomailla ja lähikonnuilla.

Jos tuo tulevaisuus yhtään tästä muumiporukasta riippuu, niin joukkue uskoo vakaasti, että se näyttää varsin valoisalta.