20323991002_c651994664_z

Varoitus: Kotiin tulee maailman avaama nuori!

DENGER, DENGER! (Täällä Japanissa on aika hassuja englanninkielen kirjoitusasuja.) Jamboreejoukkue antaa virallisen varoituksen: kotiin on palaamassa maailman avaama nuori, joka puheripuloi ankarasti ja suhtautuu avomielisesti vieraisiin. Näin selviät:

Jamboree aiheuttaa kokijoissaan akuuttia puheripulia, joka purkautuu varoittamatta ja usein hallitsemattomana. Ensialkuun palaaja kärsii myös kroonisesta väsymyksestä, ja saattaa esimerkiksi nukahtaa istuessaan tai vartioimattomana jäädä tuijottamaan kaukaisuuteen tyhjä katse silmissään.

Oireisiin kuuluu myös spontaaneja ilonpirskahduksia, jotka voivat muuttua salamannopeasti itkuntyrskeiksi. Vahva tunnusmerkki jamboreen avaamasta nuoresta on hänen holtittoman avoin, luottavainen ja mutkaton suhtautumisensa kaikkiin kanssaihmisiin, tuttuihin ja vieraisiin.

Mitä tehdä muuttuneen nuoren kanssa?

Pahin puheripuli laantuu muutamassa viikossa. Sitä ennen paras hoito-ohje on ymmärtäväinen, kiinnostunut kuuntelu ja tarkentavien lisäkysymysten esittäminen vakavalla, mutta samalla innostuneella naamalla. Yritä olla kuitenkaan kyselemättä liian tyhmiä, yritä olla nuoren kanssa keskustellessasi vähän cool. Katso kuvia ja videoita.

Vähitellen muisteloiden pintautuminen muiden kuulosteltavaksi harvenee. Niihin on suhtauduttava asiaankuuluvalla hartaudella myös jatkossa.

Niin ikään nukahtelusta paranee muutamassa vuorokaudessa pitkillä unilla ja ruisleivällä. Älä tarjoa kaalisalaattia, kaupan pitaleipiä, mehutetroja, sipsiä tai ihmeellisen oloisia ja ikuisesti säilyviä lihamönjiä. Riisin suhteen kehotetaan käyttämään pelisilmää ja harkintaa.

Avoin suhtautuminen muihin kanssaihmisiin on vaikeammin parantuva tauti. Se saattaa pahimmillaan jäädä pysyväksi ominaisuudeksi. Tätä Suomen jamboreejoukkue pahoittelee mitä syvimmin ja äärivirallisesti.

Oireet pysyvät, jos jamboreen kaltainen avoimuus-, ystävyys- ja iloaltistus (AYI-altistus) toistuu tasaisin väliajoin. Tyypillisiä AYI-altistumisen paikkoja ovat erilaiset partiotapahtumat – mitä suurempia ja kansainvälisempiä, sen vaarallisempia. Mikäli haluat nuoren taantuvan entiselleen, kehota häntä lopettamaan partio, matkustaminen ja katkaisemaan yhteydet uusiin saamiinsa ystäviin. Varaudu tiukkaan vastarintaan.

Koettakaa pärjätä. Voimia.