20200372531_ca4b0cd466_z

Jamboreekatsaus kulttuurien ymmärtämisestä

“Ihmisiä on kuin muurahaisia, he loputonta taivaltansa vain taivaltavat” – Veikko Lavin lausahdus yli 40 vuoden takaa soveltuu aivan loistavasti myös jamboreelle. Päivittäin leirillä törmää mitä kummallisimpiin kulttuureihin ja tapoihin. Leirillä on paljon länsimaalaisia, mutta myös ihmisiä kehittyvistä maista. Paikoista, joista monet suomalaiset ovat kuulleet vain tarinoita.

Joku saattaisi tässä vaiheessa taas miettiä, miksi jonkun on tuotava taas esille kehittyvien maiden ongelmat. Eikö kirjoittaja voisi vain nauttia fantastisesta kokemuksesta jamboreella? Tälle kysyjälle allekirjoittanut vastaa jamboreen todellisen tarkoituksen olevan juuri eri kulttuurien ymmärtämistä.

Jamboreella me elämme toistemme kanssa sulassa sovussa. Me jaamme yhteisen leirin lisäksi yhteisen tavoitteen maailman jättämisestä vähän paremmaksi kuin me sen syntyessämme löysimme. Meidän yhteinen tehtävämme on ymmärtää erilaisuutta ja yrittää ratkaista pienin askelin maailman ongelmia.

Jamboreella meistä jokainen voi sitoa koko elämän kestäviä ystävyyssuhteita ympäri maapalloa. Toiseen kulttuuriin tutustuminen on meille kaikille elintärkeää, jotta me voisimme ymmärtää maailman ongelmia. Siispä hankkikaa rohkeasti ystäviä ympäri planeettaa!

On mielenkiintoista ajatella millaista olisi jos tulevaisuuden maailma olisi jamboreen kaltainen. Kaikki arvostaisivat toisiaan ja konfliktit ratkaistaisiin aseiden sijaan puhumalla sekä yhteistyöllä.

Rakkaat Jampostin lukijat, välittäkää toisistanne ja arvostakaa erilaisuutta! Peace and love!

Sami Salminen

Kirjoittaja on yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut YSP-kurssin käynyt partiolainen.