Rahankäyttö matkalla

Joukkueella ei ole virallista ”suositusta” matkaan otettavan käteisen määrästä. Rahantarve on jokaisen lähtijän oman harkinnan varassa ja jokainen päättää asiasta itse. Jokainen on myös itse vastuussa omasta matkakassastaan koko reissun ajan.

Pääasiassa jamboreella tai oheismatkalla ei tarvitse ylimääräistä rahaa, sillä majoitukset, ruoka ja muut perustarpeet kuuluvat matkan hintaan. Toki taskurahaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa matkaan esimerkiksi ylimääräistä välipalaa, jätskiä tai muita herkkuja – ja vaikka pieniä tuliaisia varten!

Joukkue suosittaa myös jonkin kansainvälisen maksukortin (Visa, Mastercard jne.) mukaan ottamista (jos mahdollista) ikävien yllätysten kuten passin katoamisen tai passivarkauden varalta. Tarkista pankistasi, että kortilla on mahdollista tehdä ostoksia myös Japanissa. Talleta myös kortin numero ja sulkupalvelun numero kännykkääsi.

Esimerkiksi pikapassi paluumatkaa varten maksaa 175 euroa plus matkat lähetystöön Tokioon ja takaisin. Mikäli on oikeutettu vakuutuskorvaukseen, voi rahoja useimmiten jälkikäteen anoa vakuutusyhtiöltä.

Raha leirillä

Jamboreeleirillä myydään muun muassa välipaloja ja erilaisia leirimatkamuistoja sekä postimerkkejä ja -kortteja.

Japanin isäntäorganisaation mukaan Visa Electron -maksukortit toimivat leirialueella ainakin joissakin leirin kaupoissa. Alueella on myös mahdollisuus vaihtaa euroja jeneiksi. Valuutan vaihtaminen kotimaassa on kuitenkin todennäköisesti halvempaa.

Jos otat mukaan käteistä, jaa se eriin ja piilota käteiserät eri puolille matkatavaroitasi.

Raha oheismatkalla & shoppailu

Oheismatkalaisilla on aikaa käydä hieman kaupoilla leirialueen ulkopuolella. Leirimatkalaisille tätä mahdollisuutta ei voida luvata. Leirimatkalaiset voivat halutessaan ostaa tuliaisia myös leirialueelta ja lentokentiltä.

Muistathan ostoksia tehdessäsi kuitenkin, että joudut itse huolehtimaan niiden kuljetuksesta ja säilyttämisestä koko jamboreematkan ajan.

Japanissa hintataso on suurin piirtein Suomen luokkaa. Kansainväliset maksukortit kelpaavat yleensä suurimmissa kauppakeskuksissa, mutta eivät kaikissa pikkupuodeissa ja ravintoloissa. Pienet ostokset on Japanissa tapana maksaa käteisellä. Mahdollisuudet nostaa käteistä vaihtelevat hieman maksukortista riippuen ja sopivaa automaattia saattaa joutua etsimään. Parhaiten automaatteja löytyy posteista ja 7Eleven-kioskeista – muttei ulkoseinistä. Oman kortin toimivuuden Japanissa voi tarkistaa omalta pankiltaan.

Matkustusohjeisiin