Japani-teema

Tässä teemassa tutustutaan 23. maailmanjamboreen isäntämaahan Japaniin.
1. Japani-tietäjä
2. Uutisbongaus
3. Kulttuurikylpy
4. Bento

1. Japani-tietäjä

puukepit

Kuva: YoTuT, Creative Commons

Pohdinta: Pohtikaa porukalla ensin, mitkä ovat ensivaikutelmanne Japanista. Mitä tulee ensimmäisenä mieleen? Mitä tiedätte Japanin historiasta, nykypäivästä tai tavoista? Mitkä japanilaisuudet (esim. tuotteet, ruoka, pop-kulttuuri) ovat arkea myös Suomessa? Opetetaanko Japanista jotain koulussa? Mitä?

Tekeminen 1: Kootkaa porukalla ennakkotiedoistanne ja oletuksistanne esimerkiksi mind map tai piirtäkää kuvakollaasi.

Etsikää ensitietojenne kartoittamisen jälkeen lisää tietoa Japanista esimerkiksi internetistä, matkaoppaista tai kirjastosta.

Mitä ennakko-oletukset pitivät paikkansa? Mitkä eivät? Mitä uutta opitte?

Tekeminen 2: Japani-visa

VISA PÄIVITTYY NÄILLE VERKKOSIVUILLE TAMMIKUUSSA. (Se on ihan huikea. Jaksakaa odottaa.)

Sillä aikaa julkaisemme Partio-lehden 4/2014 ennakkopähkinän kysymyksien oikeat vastaukset.

Kuinka monta meni oikein?

Japani-visa -ennakkopähkinä:

1. Miksi Japania kutsutaan joskus ”nousevan auringon maaksi”?

Maan japaninkielisisessä nimessä (Nippon tai Nihon) esiintyvät kirjoitusmerkit eli kanjit tarkoittavat sananmukaisesti auringon lähdettä tai auringon juurta.

2. Mitkä kaksi väriä esiintyvät Japanin lipussa ja mitä ne symboloivat?

Valkoinen ja punainen. Valkoinen symboloi rehellisyyttä ja puhtautta, punainen ympyrä aurinkoa ja kirkkautta, lämpöä ja vilpittömyyttä.

3. Mitä yhteistä on suomalaisilla ja japanilaisilla sukunimillä?

Ne liittyvät usein luontoon ja/tai kuvaavat paikkaa, jossa suvun asuinpaikka on alunperin sijainnut. (vrt. Salminen, Mäkinen – Matsunaka (“mäntyjen välissä”), Yamashita (“vuoren juurella”))

4. Mikä on Japanin suosituin urheilulaji? Entä mikä eläin on Hiroshimaa tässä lajissa edustavan joukkueen maskotti?

Baseball. Hiroshiman kotijoukku on nimeltään Hiroshiman Karpit. Joukkueen maskotti on siis karppikala.

5.  Millaista puuhaa on ikebana?

Ikebana on vanha japanilainen taidemuoto, jossa asetellaan kukkia ja muita kasveja kauniiksi ja runollisiksi asetelmiksi.

6. Japanissa vietetään vuosittain ”kultaista viikkoa”. Mitä silloin tapahtuu?

Huhtikuun 29. päivä alkava kultainen viikko on ajanjakso, jolle osuu neljä kansallista lomapäivää. Koska Japanissa töissä käyvien lomat ovat lyhyet ja harvassa, viikko käytetään yleensä hyväksi matkustamalla ulkomailla tai kotimaassa. Kultaisella viikolla “koko Japani” matkustaa, lennot, junavuorot, hotellit ja ravintolat ovat tupaten täynnä.

7. Tempura tunnetaan japanilaisena ruokalajina. Millainen herkku se on ja mistä maasta se alun perin tuli Japaniin?

Tempura on friteerattu suolapala, yleensä vihanneksia tai mereneläviä. Tempuran ovat tuoneet Japaniin portugalilaiset jesuiitat, jotka tekivät alueella lähetystyötä 1500-luvulla. He olivat harvoja Japaniin tuohon aikaan päästettyjä ulkomaalaisia.

8.  Millainen ilmasto vallitsee Japanin jamboreen isäntämaakunnassa Yamaguchissa?

Subtrooppinen: kesällä lämmin ja kostea, talvella viileä.

9. Mikä on Yamaguchin maakuntakala? Entä mitä on otettava huomioon, kun tästä kalasta kokataan ruokaa?

Pallokala eli fugu. Kala on erittäin myrkyllinen ja siitä voidaan valmistaa ruokaa vain, jos se leikataan ja valmistetaan täsmällisen oikein. Jos ruuan valmistuksessa tulee virheitä, herkuttelu voi koitua kohtaloksi. Fugu-kokit käyvät läpi erityiskoulutuksen. (Suomen joukkue ei suosittele tämän herkun kokeilemista. Siis ihan tosissaan, ei.)

10.  Milloin Japanin partioliike aloitti toimintansa? Entä minkä värinen on japanilaisten partiolaisten partiopuku?

Partioharrastus esiteltiin Japanissa vuonna 1909. Ajatuksen toi mukanaan japanilainen lähettiläs Akizuki Satsuo, joka vieraili vuotta aiemmin Britanniassa. Partiotoiminta Japanissa sai alkunsa tuolloin, mutta syntyneet ryhmät toimivat aluksi erillään toisistaan. Keskitetyksi partioliike muuttui Japanissa 1920-luvulla. Partiopuku Japanissa on ruskea.

2. Uutisbongaus

tv uutiset

Kuva: Making-Things-Better, Creative Commons

Pohdinta: Millaisia uutisia muistatte kuulleenne, nähneenne tai lukeneenne Japanista? Millainen kuva Japanista muodostuu uutisten perusteella? Kuinka suuri osa omista Japania koskevista mielikuvistanne on peräisin mediasta?

Tekeminen: Kerätkää viikon ajan uutisia Japanista. Voitte seurata suomalaista, japanilaista tai kansainvälistä mediaa – tai vaikka näitä kaikkia.

Linkkejä uutisbongailun avuksi:

Kotimaista valtakunnanmediaa:

Yle: www.yle.fi/uutiset
MTV: www.mtv.fi/uutiset
Helsingin Sanomat: www.hs.fi
Ilta-Sanomat: www.iltasanomat.fi
Iltalehti: www.iltalehti.fi

Suomalaisten sanomalehtien sivuja: http://www.sanomalehdet.fi/sanomalehdet/sanomalehdet_verkossa

Kokoomasivuja suomalaisista uutisista:
www.ampparit.com
www.msn.fi/uutiset

Japanilaista mediaa (englanniksi)

Asahi Shimbun (sanomalehti): http://www.asahi.com/english/
Daily Yomiuri (sanomalehti): http://the-japan-news.com/
The Japan Times (sanomalehti): http://www.japantimes.co.jp/

Kansainvälistä mediaa

BBC (Britannian yleisradioyhtiö): http://www.bbc.com/
CNN (Yhdysvaltalainen uutismedia): http://edition.cnn.com/
SVT (Ruotsin yleisradio): http://www.svt.se/
NRK (Norjan yleisradio): http://www.nrk.no/
AFP (uutistoimisto): http://www.afp.com/en/news/
Reuters (uutistoimisto): http://www.reuters.com/
AP
(uutistoimisto): http://hosted.ap.org/dynamic/fronts/HOME?SITE=AP
Die Welt (saksalaislehti): http://www.welt.de/
Le Monde (ranskalaislehti): http://www.lemonde.fr/
The Times (brittilehti) : http://www.thetimes.co.uk

Jälkipohdinta: Mitä uutta opitte Japanista uutisbongauksen jälkeen? Yllättikö jokin? Mistä Japaniin liittyvästä haluaisitte kuulla lisää uutisissa?

Eroaako japanilaisen, suomalaisen ja kansainvälisen median välittämä kuva Japanista jotenkin? Mistä tämä voi johtua?

Some: #japaninjamboree, #joinin, #uutisbongaus

3. Kulttuurikylpy

aaltoKuva: Northshore school of art, Creative Commons

Pohdinta: Valitkaa seuraavista Japanin kulttuuriin liittyvistä teemoista yksi (tai useampia) ja sukeltakaa niiden pariin. Jokaisen teeman alta löytyy avainsanoja, joiden avulla pääsee alkuun kulttuurikylvyssä. Selvittäkää, mitä avainsanat merkitsevät ja miten ne liittyvät valitsemaanne teemaan – ja etsikää matkanvarrelta aivan uusia ”avainsanoja”.  Lähtekää seuraamaan tiedonmuruja, jotka vaikuttavat mielenkiintoisimmilta – ennen kuin huomaattekaan, olette kulttuurikylvettyneet!

Voitte keksiä myös aivan omia teemojanne.

Musiikki

Avainsanat: enka, jpop, jrock, koto, shamisen, Izumi Tateno, Utada Hikaru, taiko, Finland Fest, Yoko Kanno, Nobuo Uematsu, karaoke, sukiyaki (laulu), Hiroshima Kōkyō Gakudan (Hiroshiman sinfoniaorkesteri)

Kirjallisuus

Avainsanat: kanji, katakana, hiragana, Genjin tarina, Nihon Shoki, Haruki Murakami, Banana Yoshimoto, manga,  Ozamu Tezuka, Doraemon tanka, haiku, mono no aware, Yasunari Kawabata

Taide

Avainsanat: ikebana, teeseremonia, Hokusai, japonismi, geisha, kimono, noh, hanami, zen, kalligrafia, kabuki, bunraku, pagoda, karesansui, kami, origami, Japan Expo

Elokuva

Avainsanat: anime, Ghibli, Akira Kurosawa, Godzilla, Satoshi Kon, Yōjirō Takita, Naruto

Urheilu

Avainsanat: kendo, karate, sumo, senshūraku, baseball, judo, shogi, go, Naganon olympialaiset, Kyudo, Mao Asada, kemari

Tehtävä 1: Valitkaa joltakin Japanin kulttuurin osa-alueelta teos tai vaikkapa urheilulaji ja tutustukaa siihen käytännössä: Lukekaa kirja, pitäkää levyraati tai elokuvamaraton, rakentakaa oma japanilainen soitin, piirtäkää sarjakuva, taiteilkaa oma , kirjoittakaa jamboreetanka tai jamboreehaiku, tehkää hiraganoista tai katakanoista itsellenne muistipeli…

Tehtävä 2: Tutustuttuanne valitsemaanne teemaan/teemoihin pankaa oppimanne kiertämään!  Järjestäkää lippukunnallenne ikebana-kurssi, jolla taiteillaan asetelmia suomalaisen luonnon antimista, tehkää näytelmä japanilaisista myyteistä, piirtäkää manga-sarjakuva lippukunnan lehteen, pitäkää japanilainen levyraati – tai käykää ilahduttamassa vaikka paikallista päivä- tai vanhainkotia, koulua tai ihan vaan kaveriporukan illanistujaisia Japani-aiheisella ohjelmalla.

Tehtävä 3: Mitä japanilaisia vaikutteita löytyy kotikulmiltanne? Näkyykö Japani esimerkiksi lähiravintolan menussa, marketin tai kirjaston hyllyillä tai kansalaisopiston kurssitarjonnassa? Etsikää Japanista Suomeen rantautuneita kulttuurin sirpaleita kotipaikkakunnaltanne ja laatikaa kotiseutunne Japani-kartta. Käykää tutustumassa paikkakuntanne Japani-harrastajiin.

Some:  #japaninjamboree, #joinin, #kulttuurikylpy

4. Bento

bento1

Kuva: Mokiko, Creative Commons

Bento eli lounasrasia on tuttu jokaiselle japanilaiselle koululaiselle ja suurelle osalle toimistotyöläisistäkin. Koska ilmaista kouluruokaa ei ole ja konttorista ei aina ehdi kanttiiniin syömään, kulkee lounas Japanissa usein mukana rasiaan pakattuna.

Perusbentoon saattaa kuulua esimerkiksi riisiä, kalaa tai lihaa, vihanneksia ja nuudeleita.

Perinteinen bento on koottu itse, mutta nykyään japanilaiset marketit ja kioskit myyvät valmiiksi koottuja bentobokseja mukaan kiireisimmille.

Sen lisäksi, että bento-lounas maistuu hyvältä, se näyttää hienolta.
bentohanhi

Kuva: Sakurako Kitsa, Creative Commons

Bentojen kokoamisesta ja koristelusta on kehitetty taidetta, jossa vain mielikuvitus on rajana: riisipalloista, pikkunakeista, vihanneksista, syötävästä nori-levästä ja muista naposteltavista pyöritellään, muotoillaan, leikellään ja veistetään mitä erilaisimpia asetelmia manga-hahmoista maisemakuviin.

Koristeelliset bentot jatkavat japanilaista perinnettä, jonka mukaan ruoka tulee asetella kauniisti, sillä se on osa ateriaelämystä.

Japanilaisen sanonnan mukaan esimerkiksi perinneherkku sushi ei maistu silmät kiinni miltään – mutta ei sen tarvitsekaan!
bento2

Kuva: Mokiko, Creative Commons

Bentolounaiden koristelusta pidetään jopa kisoja, ja bentoilusta saa halutessaan varsinaista välineurheilua. Evästaiteesta innostuneille myydään paitsi erilaisia rasioita myös riisipallomuotteja, koristeita ja leikkureita, joilla bentoissa käytettyjä aineksia voi leikata helposti kuvioiksi.

Lounastaiteeseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita erikoisvälineitä. Välipalateoksen saa toteutettua ihan tavallisilla keittiökonsteilla ja ripauksella luovuutta.

Bento-innostus on levinnyt Japanista ulkomaille ja bentoilua harrastetaan paitsi muualla Aasiassa myös esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Suomen jamboreejoukkue tekee osansa levittääkseen bentohurahduksen myös pohjolaan.

Tehtävä: Kootkaa jamboreebento!

Miltä näyttäisi jamboreeaiheinen lounas? Millaisella lounasluomuksella kertoisit kotimaastasi uudelle tuttavuudelle, jonka kanssa ette puhu samaa kieltä? Miten supisuomalaiset ruoka-ainekset taipuisivat bento-taiteeksi? Voiko WA-hengen ikuistaa makupalaan?

Vaikeusastetta voi nostaa toteuttamalla benton trangialla leiriolosuhteissa.

Some: #japaninjamboree, #joinin ja #jamboreebento

Ideoita voi etsiä vaikka näistä bentoilulle omistetuista blogeista:

http://www.bentomonsters.com/

http://littlemissbento.com/

http://www.aibento.net/

Näillä videovinkeilläkin pääsee alkuun: