Rokotteet

Jamboreelle lähtiessä on varmistettava omien rokotustensa riittävyys. Näin pystyy suojautumaan tarttuvilta taudeilta, jotka kotimaassamme ovat melko harvinaisia. Joukkueemme rokotusohjeet perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksiin. Päätös rokotteiden ottamisesta on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen asia.

Suosittelemme neuvottelemaan rokotesuojasta myös oman terveydenhoitajan ja/tai lääkärin kanssa. Omien rokotustensa voimassaolon voi tarkistaa terveyskeskuksesta, kouluterveydenhoitajalta, opiskelija- tai työterveyshuollosta. Samoista paikoista saa myös tarvittavat reseptit muita kuin yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotuksia varten. Yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotusten tehosteet ovat kaikille ilmaisia.

Yleinen rokotusohjelma

Yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotuksia ovat MPR- (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) sekä DTP- (kurkkumätä, jäykkäkouristus ja hinkuyskä) ja poliorokotteet. Uudessa rokotusohjelmassa olevat nuoret saavat tehosteen DTP:aa vastaan 14-15 vuoden iässä.

Aikuisille annetaan jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä suojaava tehoste 10 vuoden välein. Sama tehoste annetaan kaikille varusmiehille armeijassa. SUOSITTELEMME JOKAISEN TARKISTAVAN OMIEN ROKOTUKSIENSA VOIMASSAOLON VARSINKIN TUHKAROKKO-, JÄYKKÄKOURISTUS- JA POLIOROKOTTEIDEN OSALTA.

Mitä rokotteita Japaniin?

Kansainväliselle jamboreeleirille tulee ympäri maailmaa osallistujia, joiden rokotussuoja ei ole yhtä kattava kuin meillä suomalaisilla. Sen takia suosittelemme jokaisen harkitsevan omalla kohdallaan seuraavien rokotteiden tarvetta ennen matkaa: ROKOTETTA A- TAI A- JA B-HEPATIITTIA ELI MAKSATULEHDUSTA VASTAAN (Havrix, Epaxal tai Twinrix), SEKÄ JAPANIN AIVOKUUMETTA VASTAAN (Ixiaro).

Rokotesuositukset tarkentuvat tarvittaessa vielä ennen leiriä Japanin jamboreen leiriorganisaation ohjeistuksen mukaan. Tarkempia ohjeita voit katsoa Rokote.fi-sivustolta.

Mitä maksaa?

Hepatiittirokotteiden hinta on noin 2 x 54 euroa (Havrix tai Epaxal) ja 3 x 52 euroa (Twinrix). Hepatiittirokotteet ovat kalliita, mutta toisaalta suoja kestää vähintään 20 vuotta (jopa koko eliniän), jolloin yhtä vuotta kohtaan laskettu kustannus ei ole kovin suuri. Rokote ainakin A-hepatiittia vastaan on lisäksi nykypäivänä erittäin suositeltu kenelle tahansa ulkomaille matkustavalle suomalaiselle, sillä Suomen korkean hygienian oloissa ei enää altistuta virukselle eikä siten saada suojaa taudilta muutoin kuin rokottamalla. Japanin aivokuumeen rokotteen (Ixiaro) hinta on noin 2 x 125 euroa. Japanin aivotulehdusepidemian todennäköisyys jamboreella on hyvin pieni, mutta pitää huomioida, että leiriolosuhteissa se voisi levitä suhteellisen helposti. Japanin aivokuumeen kuolleisuus sairastuneilla on myös hyvin korkea, jopa 30%.

Millaisia tauteja hepatiitti ja Japanin aivokalvontulehdus ovat?

Hepatiitti

Hepatiitti A-virus voi aiheuttaa maksatulehduksen ja se leviää esimerkiksi huonon hygienian vuoksi ulosteista saastuneen ruoan välityksellä. A-hepatiittitartunta saattaa aiheuttaa vakavan maksatulehduksen.

A-hepatiittia vastaan on rokote (Havrix tai Epaxal), joka annetaan yhtenä annoksena. Jo kerta-annos antaa lyhytaikaisen suojan A-hepatiittia vastaan. Pidempiaikaista suojaa varten annetaan tehosteannos 6-12 kk kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta. Tehosteen jälkeen immuniteetti kestää ainakin 20 vuotta, jopa koko eliniän.

A-hepatiitti on varsin yleinen ja tarttuu helposti ruoan välityksellä, minkä vuoksi sitä suositellaan nykyisin lähes kaikille ulkomaille matkustaville.

Myös hepatiitti-B-virus voi aiheuttaa vakavan maksatulehduksen, jonka jälkeen henkilö voi jäädä viruksen kantajaksi. B-hepatiitti-tartunnan voi saada veri- tai sukupuoliteitse. Hepatiitti B on yleinen maailmassa ja rokotus sitä vastaan on useissa maissa osa yleistä rokotusohjelmaa, ei kuitenkaan Suomessa.

Tavallinen matkailija tarvitsee harvoin hepatiitti B –rokotusta. Rokote A- ja B-hepatiittia vastaan (Twinrix) suositellaan lähinnä paljon matkustaville suomalaisille sekä riskimatkustajille (seksi, pistettävät huumeet, tatuoinnit, kontaktilajit). Rokote annetaan kolmen pistoksen sarjana. Ensi annoksen jälkeen ensimmäinen tehoste otetaan yhden kuukauden kuluttua ja toinen 6-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta. Tehosteiden jälkeen rokotteen luoma immuniteetti A- ja B-hepatiittia vastaan kestää ainakin 20 vuotta, jopa koko eliniän.

Aivokalvontulehdus

Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä (kuumetta ja päänsärkyä), mutta osalla tauti etenee aivokalvontulehdukseen tai aivotulehdukseen.

Vain pieni osa infektioista johtaa sairastumiseen, mutta sairastuneiden kuolleisuus on WHO:n mukaan jopa 30%. Tauti voi myös aiheuttaa pysyviä neurologisia vammoja.

Rokote Japanin aivotulehdusta vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan siitä tulee huolehtia itse. Tavallisella muutaman viikon turistimatkalla rokotetta ei tarvita, mutta sitä voi harkita heille, jotka oleskelevat pitkään riskialueen maaseudulla tai liikkuvat erityisen paljon ulkona riskialueella. Tautia voi esiintyä suurkaupunkien slummialueilla, mutta se muodostaa turisteille vain vähäisen riskin. Jamboreella asutaan tiiviisti ulkona koko ajan. Mikäli tartuntaa levittäviä hyttysiä esiintyy alueella, tartuntariski voi olla kohtalaisen korkea.

Rokote annetaan kahdessa osassa. Toinen rokote otetaan 28 päivän päästä ensimmäisestä.

Tartuntaa levittävät hyttyset ovat aktiivisimmillaan yöllä. Infektion riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja permetriinillä käsitellyllä vuodeverkolla makuutiloissa.