Konkareiden kokemuksia

Millaista jamboreella on? Miten ne poikkeavat kotimaisista leireistä? Kannattaako jamboreelle lähteä? Lue, millaista aiemmilla jamboreilla on ollut!

Konsta Uutela,
leiriläinen Isossa-Britanniassa ja IST Ruotsissa

 Miten jamboree eroaa sen suhteen, onko siellä leiriläisenä vai ISTinä?

ISTinä  leirillä olo oli hyvin erilaista. Mulle jäi henkilökohtaisesti sellainen fiilis, että sain ISTinä vielä enemmän irti siitä leiristä. Kun omat hommat oli tehty, pääsi vähän vapaammin tutustumaan niihin asioihin, mitkä itseä kiinnostaa. Leiriläisenä ollessa paketti on tosi valmis, kun taas ISTinä itselleen täytyy järjestää ohjelmaa.

 Mitä teit jamboreella? Konsta

Olin oppaana maa- ja vesilaaksossa. Kerrottiin leiriläisille eroosiosta, tuulesta, ja vedestä ja ohjattiin niiden tiimoilta tekemistä. Tehtävässä pääsi tapaamaan porukkaa joka maasta, ja erot kulttuurien välillä näkyivät selvästi. Ranskaakin jouduin harjoittelemaan, vaikken ole sitä päivääkään lukenut. Ranska oli Ruotsin jamboreen yksi virallisista kielistä.

 Miten päädyit omaan IST-tehtävääsi?

Muistaakseni mä laitoin ilmoittautumisen yhteydessä jotain suuntaa antavaa sen suhteen, millaisia tehtäviä haluan tehdä. Aika arvalla se oppaan tehtävä tuli. Ruotsissa saattoi vaihtaa tehtäviä, mikäli niihin ei ollut tyytyväinen. Muutaman kerran kaveri kävi pelaamassa kylmät ja ilmoitti minut vapaaehtoiseksi vessanpesuun. Se on kyllä ihan reilua hommaa jamboreella, saimme siitä mitalit käteen.

 Kerro hullu jamboreetarina!

Menimme Ruotsiin yhdessä autolla partiokaverini Seppo Noson (kuvassa vasemmalla, Konsta oikealla) kanssa, ajettiin Kööpenhaminan kautta. Kaupunki oli täynnä partiolaisia, jotka olivat menossa leirille. Tavattiin siellä yhdet veljekset Los Angelesista, joista toiselle annettiin kyyti jamboreelle, toisella oli jo kyyti valmiina. Tutustuttiin leirin aikana niin hyvin näihin veljeksiin, että he lähtivät leirin jälkeen meidän matkassa Suomeen. Ei niillä ollut aikomusta tulla Suomeen, mutta kun aikaa Euroopan reissulla oli, niin esiteltiin vähän savusaunaa ja järvimaisemaa. Ystävyys on kestänyt tähän päivään saakka. Sellaisesta tulee uskoa ihmisyyteen, kun ystävyyssuhde ulkomaille kestää oikeasti pitkään.

Suomen joukkue järjesti oheismatkan Englannin jamboreen yhteyteen. Millaista siellä oli?

Se oli mukava reissu! Ajettiin linja-autolla muun muassa Kölnin, Kööpenhaminan ja Brysselin kautta Lontooseen ja takaisin. Niiden aikana tuli todellinen sankarimatkaajafiilis, kun nukuimme yöt linja-autossa ja päivät olimme tutustumassa kaupunkeihin. Leirille ja kotiin tullessa oli aika väsynyt mutta hieno olo!

 Miksi kannattaa lähteä jamboreelle?

Kyllä ne on ne uudet kokemukset, joiden vuoksi kannattaa lähteä. Ei ne paikat, vaan ne ihmiset.

Riikka Kariniemi & Henri Korkeaniemi, leirilippukunnanjohtajat

 Mikä leirilippukunnanjohtajan hommassa on parasta?polaroid_riikka

Riikka: ”Parasta on nähdä, miten lapset ja nuoret nauttivat olostaan leirillä. On mahtavaa, miten oma leirilippukunta hitsautuu yhteen ja on leirin jälkeen ihan yhtä porukkaa. Sen mahdollistaminen on se paras juttu!”

 Mikä oli mieleenpainuvin hetki jamboreella?

Henri: ”Päättäjäisseremonia alusta loppuun. Siellä oli erilaisia, ihan huikeita esiintyjiä! Oli Ruotsin kuningasta puhetta pitämässä ja leikittämässä sekä lopussa mahdoton ilotulitus. Eikä haitannut yhtään, että vettä tuli kaatamalla koko päättäjäisten ajan!”

 Millaista leirilippukunnanjohtajan homma on ISTin hommaan verrattuna?

Riikka: ”Leirilippukunnanjohtajana on etukäteen enemmän suunnittelutyötä, kun lippukunta järjestetään leirille. Leirillä taas pääsee kiertelemään ohjelmapisteitä leiriläisten kanssa ja näkee varmasti kaikki avajaiset, päättäjäiset ja muut zembalot. ISTit taas saattavat olla sidottuina omiin työtehtäviinsä juuri samaan aikaan.”

 Kerro mieleenjäävä jamboreetarina!polaroid_henri

Henri: ”Ruotsissa leirilippukunnilla oli käytössä tietty määrä pisteitä, joilla ostettiin koko lippukunnalle ruoat kaupasta. Kaupassa oli valtava lava vesimeloneja, joita koetettiin kaikin keinoin saada myydyksi. Aina kun joku osti melonin, he nostivat hirveän äläkän, ja pistivät kaikki ympärillä olevat taputtamaan. Ostin melonin!”

 Mitä sellaista opit jamboreella, mistä on ollut myöhemmin hyötyä?

Riikka: ”Tuskin missään muualla näkee yhtä laajaa repertuaaria maailman kulttureja ja tapoja kuin jamboreella. Erilaista maailmankatsomusta oppii arvostamaan toisella lailla, kun sitä näkee omin silmin!”

Henri: ”Vatkaamaan oikeaoppisesti kermaa. Se korjattiin leirilippukunnassa.”

 Miksi kannattaa lähteä jamboreelle?

Henri: ”Mulle jäi jamboreen viimeisenä päivänä mieleen sellainen sanonta jonka siellä näin, että ’Tänään tunsin olevani yksi 30 miljoonasta partiolaisesta’. Pelkästään sen yhteenkuuluvuuden vuoksi kannattaa lähteä.”

Iina Vartia, leiriläinen

Millaista oli olla samalla leirillä kahdestasadasta muusta maasta tulevan partiolaisen kanssa?

”Se oli tosi hieno kokemus! On aika siistiä, kun voi jutella ihmisten kanssa muulla kielellä kuin suomeksi. Leirillä ei tarvinnut yhtään jännittää miten muiden kanssa tulee toimeen, kun kaikki olivat kuitenkin jotenkin samanhenkisiä ihmisiä. ”

 Mikä jamboreella oli parasta?polaroid_iina

”Isot iltaohjelmat! Niissä esiintyi tunnettuja artisteja, esimerkiksi päättäjäisissä soitti Europe. Päättäjäisissä oli myös ilotulitus, jossa soi taustalla Daruden Sandstorm. Jo iltaohjelmiin mennessä oli karnevaalitunnelma, kun monilla oli kitaroita matkassa. ”

 Kerro hullu jamboreetarina!

”Oltiin menossa jamboree-haikkiin, ja meidän piti jonottaa bussikuljetusta tosi pitkään. Jamboreella joutuu usein jonottamaan, kun ihmisiä on niin paljon. Oli jotain hässäkkää ja monta tuntia odotettuamme ei enää jaksettu ja skipattiin koko haikki. Mentiin savuun ottamaan aurinkoa ja aurinkotatuointeja! ”

 Mikä oli mieleenpainuvin leiriohjelma?

”Yksi ohjelmista alkoi vasta illalla. Metsässä rata, jossa edettiin ihmisen elinkaari vanhuudesta vauvaksi. Liikkeelle lähdettiin kuolemasta, eli pimeästä sumulla täytetystä teltasta. Vauvavaiheessa metsässä oli tosi isoja pehmoleluja ja arkiesineitä – eli juuri sellaisia kuin vauva ne kokee! Ruotsissa oli myös puusta rakennettu huvipuisto, jossa oli esimerkiksi iso 12 hengen viikinkilaiva!”

 Mitä sellaista sait tai opit jamboreella, mistä on myöhemmin ollut hyötyä?

”Jamboreen jälkeen uskaltaa helpommin puhua tuntemattomille vieraalla kielellä. Jamboreelta saa myös uusia erilaisia tuttavia ympäri maailman. Tuli heihin sitten pidettyä myöhemmin yhteyttä tai ei!”

Miksi jamboreelle kannattaa lähteä?

 ”Koska isolle kansainväliselle leirille pääseminen vain on niin uskomattoman siisti kokemus. Jamboreella saa monenlaisia uusia kokemuksia – vaikkei niitä kaikkia edes jälkikäteen muistaisi!”