21st World Scout Jamboree Suomen Partiolaiset ­ Finlands Scouter ry
 

Tiedote 1.8.2007

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry tiedottaa

JULKAISUVAPAA 1.8.2007 klo 8:00

Partio 100 vuotta 2007

Uusi partiovuosisata käynnistyy

Liput nousevat salkoon kautta maailman tänään, kun kymmenet miljoonat partiolaiset juhlistavat satavuotiasta partioliikettä. Tänään on kulunut sata vuotta siitä, kun lordi Robert Baden-Powell avasi ensimmäisen partioleirin englantilaisella Brownsean saarella.

Partioliikkeen juhlavuosi huipentuu parhaillaan Englannissa järjestettävällä Jamboree-suurleirillä, jolle osallistuu partiolaisia 150 maasta. Chelmsfordin lähellä sijaitsevalla leirialueella 42 000 partiolaista kokoontui tänä aamuna Scouting-piknikille. Mukana leirillä on yli 1000 suomalaista partiolaista.

Suomessa kymmenet tuhannet partiolaiset ovat tänä aamuna kello kahdeksan kokoontuneet juhlapäivän lipunnostoon sadoilla partioleireillä. Päivä jatkuu leireillä juhlapäivän ohjelmalla, jonka teemana on partion kansainvälisyys.

Leirillä oppii pärjäämään

Sadan vuoden jälkeenkin leiri on keskeinen osa partioliikkeen toimintaa. Partioleiri on paikka, jossa lapset ja nuoret pääsevät tekemään itse ja oppivat pärjäämään hankalammissakin olosuhteissa, yhdessä toisten kanssa.

- Leiri vahvistaa yhteishenkeä. Yksi tärkeimmistä asioista on opetella tulemaan toimeen toisten ihmisten kanssa, Vantaan Metsänkävijöiden lippukunnanjohtaja Matti Sivunen kertoo.

Vantaan Metsänkävijät on yksi sadoista parhaillaan leirillä olevista partiolippukunnista. Länsivantaalaisen lippukunnan Taival ´07-leiri kohoaa Nurmijärvellä Kiljavan leirikeskuksen maastossa. Leiri on samalla sekä partioliikkeen satavuotisjuhla- että lippukunnan oma 50-vuotisjuhlaleiri, joka tuo viikon aikana Kiljavan metsään kaikkiaan noin 250 leiriläistä ja vierailijaa.

Partioleiri vie lapset ja nuoret luontoon, paikkaan joka saattaa olla monelle yllättävä, uusi ympäristö.

- Nykyään osa lapsista on jo vieraantunut luonnosta, kaikki eivät suinkaan ole käyneet metsässä, Taival ´07 -leirin johtaja Kirsi Köykkä jatkaa.

Leiriläisten ohella partioleiri on kokemusten ja oppimisen paikka myös nuorille johtajille. Leirin järjestäminen on mittava projekti, jossa tarvitaan – ja jonka aikana kehittyy – sellaista osaamista, josta on hyötyä millä tahansa alalla työelämässä.

Kaikkiaan noin 650 suomalaista partiolippukuntaa juhlistaa liikkeen satavuotista taivalta järjestämällä paikallisen juhlaleirin tänä kesänä. Partio on harrastus, jota on tarjolla lapsille ja nuorille kautta maan. Suomessa toimii tällä hetkellä noin 800 partiolippukuntaa. Partiolippukunnat ovat paikallisella tasolla merkittäviä vapaaehtoisvoimin toteutetun nuorisotoiminnan järjestäjiä.

Partio on myös mahtava kansainvälinen kokemus

Englannin Jamboreella kymmenien tuhansien leiriläisten juhlapäivän aamuun kuului muun muassa partiolupauksen uudistaminen.

- 100 vuoden juhlistaminen ei tarkoita pelkästään sitä, että partioliike kertaisi menneisyyttään, vaan se kertoo myös tulevaisuudesta. Sadankin vuoden jälkeen partioaatteella on vielä tilaus, koska partiolaisia on näin paljon maailmassa – ja täällä Jamboreella, Suomen leirijoukkueen johtaja Henrik Sandholm kertoo.

- Partioaatteeseen kuuluvat kansainvälisyys ja suvaitsevaisuus. Erityisesti tällä Jamboreella on nämä asiat helppo havaita. Täällä kansainvälisyys näkyy aidosti, Sandholm kertaa.

Jamboreella juhlapäivän vietto jatkuu Food Festivalilla, missä leiriläiset pääsevät maistelemaan 158 osallistujamaan herkkuja. Suomi tarjoaa festareilla muun muassa salmiakkia ja ruisleipää. Suurleirillä päivä huipentuu Gift for Peace -konserttiin.

Partioliikkeen Maailmanjärjestön pääsihteerin Eduardo Missionin juhlapäivän viesti

www.partio.fi/?newsid=1301&deptid=559&languageid=3&NEWS=1

Lisätietoja

www.partio.fi/2007 -> Juhlaleiri

www.partio.fi

*YHTEYSTIEDOT POISTETTU*

Partio 100 vuotta 2007

Vuonna 2007 partio täyttää 100 vuotta. Partioliike perustettiin Englannissa 1907, ja Suomeen se tuli 1910. Suomalaiset partiolaiset juhlistavat satavuotista liikettä yhdeksällä erilaisella tapahtumalla, jotka nostavat esille partiotoiminnan monipuolisuuden.

Partio on elämää ja seikkailua. Partio tukee nuoria kasvamaan vastuuntuntoisiksi yhteiskunnan jäseniksi ja kannustaa heitä itsensä kehittämiseen sekä yksilönä että ryhmän jäsenenä.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on maamme merkittävin nuorisojärjestö ja osa maailmanlaajuista partioliikettä, jossa on 38 miljoonaa jäsentä. Suomessa on 75 000 partiolaista.

Vantaan Metsänkävijät 50 vuotta

Vantaan Metsänkävijät -lippukunta on aloittanut toimintansa 1957 Vantaan Martinlaaksossa. Lippukunnassa on jäseniä yli 200. Se on Vantaan suurin ja pääkaupunkiseudun toiseksi suurin lippukunta. Lippukunta toimii Martinlaakson, Vantaanlaakson, Seutulan, Vantaanjänteen ja Ylästön alueella.