Partioneuvoston kokousraportti kevätkokouksesta

 

Keväinen, sateisen harmaa lauantai vietettiin Partioasemalla partioneuvoston kevätkokouksessa. Valmistautuminen kokoukseen oli kohtuullisen ripeää, koska saimme osan hallituksen esitysten materiaaleista käsiimme vasta 1,5 viikkoa ennen kokousta.

 

Kokouksen perinteiset isot asiat olivat kevätkokouksen tapaan viime vuoden tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen hyväksyminen. Tilinpäätöksestä saimme hyvin kattavan alustuksen, jonka jälkeen pystyimme vain hyvillä mielin hyväksymään reilusti ylijäämäisen tilikauden. Keskusjärjestö on viime vuosina parantanut talouttaan huomattavasti, mikä on vain hyvä asia.

 

Asialistalle mahtui myös muita isoja asioita. Ensimmäisenä niistä oli keskustelu ja päätös adventtikalenterin hinnan nostosta 7 eurosta 8 euroon. Samassa kohtaa hallitus myös vastasi viime keväänä jätettyyn ponteen, jossa hallitusta pyydettiin selvittämään adventtikalenterin hinnan korotuksen valtakunnalliset vaikutukset. Vastaus ponteen oli hieman hutera, mutta materiaali oli silti tärkeä kalenterin hinnankorotus keskusteluun. Asiasta päädyttiin äänestämään, jonka jälkeen tulos oli, ettei hintaa vuodelle 2018 koroteta, vaan hinta pysyy samana (7€) vielä tänä ja ensi vuonna.

 

Toinen myös partiopiirien taloutta koskeva esitys oli valtioavun jakosuhteen muuttaminen. Nyt valtionapu jaetaan suhteella partiopiiri 52% ja SP 48%, ja partiopiirien kesken raha jaetaan jäsenmäärän suhteessa. Pitkä keskustelu johti koeäänestykseen, jossa hallituksen ehdotus kääntää jakosuhde toisinpäin ei saanut yhtään ääntä, ja niinpä jakosuhde säilytetään entisellään.

 

Pitkään kokouspäivään mahtui onneksi happihyppely, kun koko neuvoston ja hallituksen porukka suuntasi kohti Cafe Regattaa ja sen herkullisia korvapuusteja. Reipas kävely ja ulkona nautittu iltapäiväkahvi teki hyvää niin kropalle kuin mielelle. Samalla käytiin keskustelua niin Hämeen kuin muidenkin neuvosten kanssa jäsenmäärän kasvusta. Viime vuonna jäsenmäärä ei valtakunnan tasolla kasvanut enää niin hienosti kuin aikaisempina vuosina. Tämä on huomattu myös partiopiireissä ja nyt yhdessä keskusjärjestön kanssa pohdimme, millaisia toimia meidän pitäisi tehdä.

 

Hämeessä piirihallitus ottaa koko partiopiirin alueen tarkasteluun niin tilastojen kuin toiminnasta olevien tietojen valossa toukokuun hallitusseminaarissa. Tuolloin käydään läpi niin partiopotentiaali, kolojen sijainnit kuin muutkin relevantit asiat, jotka vaikuttavat siihen mihin suunnataan tukiresursseja erityisesti tulevan vuoden aikana ja missä on ne paikat, joista meidän tulee napata vinkki, jos toinenkin, käyttöömme laajemmin.

 

Kaiken kokoustelun lomassa partioneuvoston kokoukset ovat paikka verkostoitua, vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia. Minulle kokoukset ovat olleet paikka, jossa on saanut ja joutunut katsomaan asioita koko maan kannalta. Samalla on voinut todeta kuinka monessa asiassa Hämeessä ollaan edelläkävijöitä ja kuinka monessa asiassa meillä olisi paljon opittavaa muilta ja ennen kaikkea mahdollisuus yhteistyön tekemiseen.

 

Riina

Partioneuvos